Πόσο πάει ο οβελίας;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πάει ο οβελίας;

Από 8 έως 10 ευρώ το κιλό θα πουληθεί φέτος ο Πασχαλινός οβελίας ενώ η προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων είναι αρκετά περιορισμένη. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ την περασμένη εβδομάδα έγιναν εισαγωγές 26.000 αρνιών από τη Ρουμανία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο insider.gr o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, «Εκτός από τις προσφορές που χρησιμοποιούν κάποια super markets για να προσελκύσουν πελάτες και διαθέτουν αμνοερίφια σε τιμές πολύ χαμηλές (οι οποίες ωστόσο ισχύουν για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό τεμαχίων και κατόπιν η τιμή ανεβαίνει), τα κρεοπωλεία θα πουλήσουν από 8 έως 10 ευρώ το κιλό».

Δεδομένου ότι το Πάσχα φέτος πέφτει αργά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ήδη έχουν σφάξει μεγάλο αριθμό αρνιών, η προσφορά ελληνικών αρνιών δεν θα είναι μεγάλη. «Από σήμερα έχουν αρχίσει να σφάζονται αρκετά αρνιά τα οποία θα διατεθούν στην ελληνική αγορά. Οι τιμές θα ξεκινήσουν από 5 και 6 ευρώ το κιλό και αν κάποιος προνοήσει να κάνει νωρίς τις αγορές του θα επωφεληθεί από την αρχική αυτή χαμηλή τιμή», σημειώνει ο κ. Πεβέρετος.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αμνοερίφια (αρνιά, κατσίκια)

Ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε ελληνικά και εισαγόμενα αμνοερίφια και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τις σημάνσεις και τις σφραγίδες καταλληλότητας. Ακόμη, όσοι προτιμούν τα βιολογικά αρνιά και κατσίκια καλό είναι να γνωρίζουν ότι στην αγορά δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά τέτοιων προϊόντων λόγω έλλειψης ειδικών σφαγείων και κατάλληλων δικτύων διανομής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητούν και τα πιστοποιητικά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:

  • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και
  • σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.).

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη κοινοτική χώρα (εντός ΕΕ):

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

  • όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ):

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

  • όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider