Τι περιλαμβάνει η νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας για το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει η νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας για το 2020
Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2018, μαζί με όλες τις θετικές ρυθμίσεις που την συνοδεύουν.

Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2018, μαζί με όλες τις θετικές ρυθμίσεις που την συνοδεύουν, έπειτα από την «σιωπηρή» συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2019.

ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και υπόλοιποι εταίροι υπέγραψαν τη νέα σύμβαση (παρατείνοντας την ισχύ της παλαιάς), και σήμερα την κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας.

«Το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ 2018 διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το διάστημα αυτό νοείται ως χρόνος κανονικής (συμβατικής) ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2018» επισημαίνεται στην σύμβαση-παράταση.

Ανάμεσα στα θεσμικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων στη νέα ΕΓΣΣΕ είναι και το επίδομα γάμου, που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, το επίδομα γάμου είναι υποχρεωτικό για όλους τους έγγαμους μισθωτούς της χώρας, ωστόσο οι εργοδοτικοί φορείς έχουν αντίθετη άποψη και θεωρούν ότι από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος 4093 του 2012, τα ποσά της ΕΓΣΕΕ με ενσωματωμένο το επίδομα γάμου αποτελούν κατώτατα όρια μόνο για τους απασχολούμενους σε εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, οι οποίες υπογράφουν την Εθνική Σύμβαση.

Πάντως το επίδομα γάμου το δικαιούνται αναμφισβήτητα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δευτερευόντως -σύμφωνα με την ΓΣΕΕ- μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του αναφέρει την υπογραφή της Σύμβασης με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί τη χρονική παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Το κείμενο της ΕΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ενεργή συμβολή και δέσμευση εκ μέρους των συμβαλλομένων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας», αναφέρει ο ΣΕΒ προσθέτοντας πως η ΕΓΣΣΕ 2018, που παρατάθηκε, περιλαμβάνει κοινές δράσεις για:

  • την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου,
  • την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της πρόσβασης των μερών στις αναγκαίες και αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ.), η οποία παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα.

Τριετίες

ΣΕΒ και ΓΣΕΕ μπορεί να συμφώνησαν για την υπογραφή της νέας Εθνικής Σύμβασης, σύντομα όμως θα κονταροχτυπηθούν για τα επιδόματα προϋπηρεσίας, που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Απριλίου και θα καθορίσει τελεσίδικα αν οι μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν.

Εφόσον η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider