Aναδρομική «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Aναδρομική «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων στον αιγιαλό
Δυνατότητα αναδρομικής παραχώρησης χρήσης σε αιγιαλό και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές για έργα που κατασκευάστηκαν έως και τις 28 Ιουλίου 2011.

Τη δυνατότητα να λάβουν αναδρομικά παραχώρηση χρήσης σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, λίμνη και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές για έργα που κατασκευάστηκαν έως και τις 28 Ιουλίου 2011 δίνει νέα τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού.

Ειδικότερα, βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) τα οποία κατασκευάστηκαν έως τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντός ενός έτους θα μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πανδημίας και του συνεπακόλουθου περιορισμού των μετακινήσεων με συνέπεια να είναι δυσχερής η αναζήτηση και εύρεση των απαιτούμενων στοιχείων, καθώς και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (τοπογραφικών, λιμενικών, στατικών, περιβαλλοντικών κλπ). Επιπλέον, κρίθηκε ότι υπάρχει δυσκολία από τους συναρμόδιους φορείς για την έκδοση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την έγκαιρη επεξεργασία της πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν φορείς του Δημοσίου, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, τουριστικές επιχειρήσεις ή ξενοδοχειακές μονάδες, στις περιπτώσεις που τα έργα έχουν κατασκευαστεί από το Δημόσιο, τον ΕΟΤ ή για λογαριασμό του ή έργα των οποίων το Δημόσιο ή ο ΕΟΤ είχαν τη διαχείριση ή έργα που είναι ουσιωδώς απαραίτητα για τη λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ. Επίσης, περιλαμβάνονται και αυθαίρετες κατασκευές που εξυπηρετούν τη λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Ακόμη, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι σε ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι τις 31.10.2021, με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που αρχικά είχε συμφωνηθεί. Στόχος να ενισχυθούν οικονομικά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι για το 2021, το αντάλλαγμα για τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ (από 60% που ίσχυε) και κατά 30% στο Δημόσιο (από 40% που ίσχυε). Η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων αλλαγών αποδίδεται στην COVID-19 και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους Ο.Τ.Α και προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαιτέρως το τελευταίο έτος. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών έρχονται σε συνέχεια του «παγώματος» στις κατεδαφίσεις που είχε δημοσιευθεί πριν από λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider