Στην επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο λήγει στο τέλος Μαρτίου και είναι ενταγμένοι πάνω από 32.000 εργαζόμενοι (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022) προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου μέσω αυτού να συνεχίσουν να στηρίζονται οι θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο insider.gr, η κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που θα κρίνει την ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ακόμα «κλειδώσει», είναι η συνέχιση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για έναν ακόμη μήνα, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου 2022, έως ότου ανοίξει η τουριστική αγορά και ξεκινήσουν οι προσλήψεις.
Θετικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο είναι και οι επιχειρηματίες αρκετών κλάδων, οι οποίοι ζητούν να στηριχθούν από το Κράτος εν όψει πιθανών κλυδωνισμών που θα φέρει η κρίση στο ουκρανικό μέτωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τζίρο και την επιβίωσή τους.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει πως με την λήξη του θα πρέπει οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό, να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους σε νέα δεδομένα, είτε τροποποιώντας εργασιακές συμβάσεις, είτε αυξάνοντας τις δαπάνες τους για μισθούς και εισφορές.
Στην αντίπερα όχθη, φαίνεται να ατονεί μήνα με τον μήνα το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων, καθώς η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με τον τερματισμό των μέτρων κατά του κορονοϊού στο τέλος Μαρτίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του εν λόγω μέτρου.
Υποβολή αιτήσεων
Στο μεταξύ, ανοικτή είναι η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον Μάρτιο, καθώς και για τις αιτήσεις που αφορούν τη β΄ φάση του Φεβρουαρίου.
Η προθεσμία για την ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό, τον Μάρτιο, είναι έως τις 31 Μαρτίου και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης (α΄ φάση) καθώς και ορθές επαναλήψεις, εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό.
Εως τις 9 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη β΄ φάση του Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και ορθές επαναλήψεις.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: πίνακας προσωπικού – συμπληρωματικός ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται.
Τέλος, έως τις 9 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων για τη β΄ φάση μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, μόνο όμως για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση β΄ φάσης ή για εργαζομένους που αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της β΄φάσης, παρότι οι επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση.
Οι όροι του προγράμματος
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά μόνο όσους εντάσσονται στο μηχανισμό.