«Γκαζώνει» το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας σε νέους - Τον Ιούλιο η μελέτη για τη φθηνή στέγη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Γκαζώνει» το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας σε νέους - Τον Ιούλιο η μελέτη για τη φθηνή στέγη
Το σχέδιο περιλαμβάνει καταρχήν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 150 διαμερίσματα του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) τα οποία θα καταγραφούν και στη συνέχεια θα παραχωρηθούν σε νέα ζευγάρια

Από το καλοκαίρι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, άνεργους και εργαζόμενους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταρχήν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 150 διαμερίσματα του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) τα οποία θα καταγραφούν και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί το σχετικό πρόγραμμα παραχώρησής τους με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Ηδη οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο Εργασίας, ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ) πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα μια ευρεία σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία αποφασίστηκε να ανατεθεί σε σύμβουλο η σχετική μελέτη καταγραφής των αδιάθετων κατοικιών και να παραδοθεί έως τον Ιούλιο.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αξιοποίηση των οικοπέδων, των κτιρίων και των διαμερισμάτων, θα χρησιμοποιηθεί ο «κουμπαράς» του 1,5 δισ. ευρώ από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ, οι οποίες έχουν μείνει αναξιοποίητες από το 2013. Εκείνη την χρονιά, σταμάτησε η παλαιότερη πολιτική μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που καταργήθηκε, και έκτοτε τα κονδύλια «λίμναζαν». Σε δεύτερη φάση ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια.

«Κάνουμε μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής αξιοποιώντας και την ακίνητη περιουσία και τα διαθέσιμα από πλευράς κεφαλαίων του ΟΑΕΔ για να επανεκκινήσει η στεγαστική πολιτική μη μένοντας στο κλασικό μοντέλο εργατικές κατοικίες όσα καλά και αν είχε αυτό αλλά κάνοντας βήματα παρά πέρα, με μοντέλα τα οποία έχουν προχωρήσει σε άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης. «Όπως είναι επιδότηση επιτοκίου, όπως είναι το μοντέλο ότι νοικιάζεις ένα διαμέρισμα με νοίκι και στη συνέχεια το αποκτάς και ο ΟΑΕΔ είναι ο μεσολαβητής. Όπως είναι η ανακαίνιση διαμερισμάτων πάλι μέσω του ΟΑΕΔ και η απόδοσή του στην κοινωνία ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια».

Κοινωνική κατοικία στο κέντρο της Αθήνας

Εκτός από την αξιοποίηση του αποθεματικού των 1,5 δισ. ευρώ και της ακίνητης περιουσίας του πρ. ΟΕΚ, υπάρχει και ένα άλλο γενικότερο πρόγραμμα για ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας στον κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που εκπονείται με την συμμετοχή του γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη και του Δήμου Αθηναίων και εξελίσσεται σε δύο άξονες:

  • στην μεταστέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου στην Πυρκάλ, ώστε να απελευθερωθούν διαμερίσματα για κατοικία στο κέντρο της Αθήνας.

Η προκήρυξη του ΣΔΙΤ για το εν λόγω έργο θα γίνει εντός του 2022, ενώ θα ακολουθήσει το masterplan, και οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ώστε να υλοποιηθεί το 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

  • στην μετεξέλιξη του προγράμματος «Εστία» σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νέες κατηγορίες δικαιούχων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού χαμηλού εισοδήματος, όπως άνεργοι νέοι, νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στις φοιτητικές εστίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι ομάδες- «στόχοι» του σχεδίου αφορούν τους άνεργους νέους και τις νέες οικογένειες, ενώ ακολουθούν η τρίτη ηλικία και οι φοιτητές.

Κοινωνική κατοικία

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η στεγαστική πολιτική της ΔΥΠΑ αναβαθμίζεται καθώς θα μπορεί:

  • να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
  • να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
  • να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με την μέθοδο «rent to own» ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
  • να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
  • να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

Μοντέλο rent to own

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει «παγώσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ετσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα, λαμβάνοντας άτοκο δάνειο. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχουν κάνει με τον Οργανισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φθηνή κατοικία

Φθηνή στέγη για εργαζόμενους και νέους: Το σχέδιο για το 1,5 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ

Σχέδιο δωρεάν στέγασης: Οι νέοι δικαιούχοι για τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider