Σήμα κινδύνου για τις μικρές ξένες ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα κινδύνου για τις μικρές ξένες ασφαλιστικές

Καμπανάκι κινδύνου για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) χτυπούν παράγοντες τις ασφαλιστικής αγοράς σημειώνοντας πως η εταιρείες αυτές κρύβουν κινδύνους για τους ασφαλισμένους, πίσω από τα χαμηλά ασφάλιστρα που προσφέρουν.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η κατάρρευση της Enterprise Insurance Company με έδρα το Γιβραλτάρ, η οποία λειτουργούσε και στην Ελλάδα υπό το συγκεκριμένο καθεστώς και είχε ασφαλισμένα περίπου 140.000 αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της εταιρείας είναι να ακυρώνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της, οπότε οι ιδιοκτήτες των ασφαλισμένων οχημάτων θα πρέπει να κάνουν νέο συμβόλαιο με άλλη ασφαλιστική.

Τι είναι όμως οι ΕΠΥ; Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είναι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά η έδρα τους είναι σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ουσιαστικά, κάθε εταιρεία με έδρα σε χώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.-Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν), μπορεί με μια απλή επιστολή της στην Ελληνική Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) να εκδηλώσει την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα υπό καθεστώς Ε.Π.Υ.

Η Ελληνική Εποπτική Αρχή, αφού επικοινωνήσει με την Εποπτική Αρχή της χώρας εγκατάστασης και διασταυρώσει τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία της στη χώρα αυτή, είναι υποχρεωμένη να την συμπεριλάβει στον κατάλογο και να αναρτήσει το όνομά της και τα στοιχεία της στην ειδική κατηγορία των εταιρειών υπό καθεστώς Ε.Π.Υ.

Πόσες είναι όμως οι ΕΠΥ που λειτουργούν στην χώρα μας; Στο σχετικό μητρώο της Τράπεζα της Ελλάδος οι εγγεγραμμένες εταιρείες ξεπερνούν τις 650, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, αυτές που πραγματικά λειτουργούν δεν ξεπερνούν τις 20.

Βασικό πλεονέκτημα των Εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών είναι τα χαμηλότερα ασφάλιστρα που προφέρουν σε σχέση με τις “παραδοσιακές” ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της ασφάλισης οχημάτων. Ωστόσο, μετά από τις συνεχόμενες μειώσεις που έχουν κάνει στα τιμολόγια τους οι ασφαλιστικές, η σχετική ψαλίδα φαίνεται ότι κλείνει.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ασφαλιστική αγορά, η αγορά ασφάλισης από μια ΕΠΥ αν και μπορεί να φαίνεται φθηνή ενέχει κάποιους κινδύνους:

  • Δεν είναι γνωστά όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία «κυκλοφορούν» στη χώρα εγκατάστασης της και όχι στη χώρα μας.
  • Η επίλυση νομικής διαφοράς σε πολλές περιπτώσεις γίνεται στη χώρα εγκατάστασης, για αυτό καλό θα ήταν να ελέγχεται σε κάθε συμβόλαιο αν τα αρμόδια δικαστήρια είναι τα ελληνικά.
  • Ειδικά για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΕΠΥ δεν συμμετέχουν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, είναι απλά σημεία προσοχής. Το ότι μια εταιρεία λειτουργεί στη χώρα μας με το καθεστώς ΕΠΥ δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι και αφερέγγυα. Σε κάθε περίπτωση, πριν την αγορά οποιουδήποτε ασφαλιστικού προϊόντος, καλό θα ήταν να ελέγχετε το μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος για να διαπιστώσετε ότι η εταιρεία με την οποία ετοιμάζεστε να υπογράψετε λειτουργεί νόμιμα στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider