Απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ που αγγίζουν τα 24 δισ. ευρώ «μετράει» η Ελλάδα από το 2016 έως και το 2020, όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν. Η μεγαλύτερη αιμορραγία λόγω απάτης και φοροδιαφυγής σημειώθηκε το 2017 καθώς χάθηκαν πάνω από 6 δισ. ευρώ ενώ το 2020 η Ελλάδα κατάφερε εν μέσω πανδημίας, να περιορίσει την «τρύπα» στις εισπράξεις του ΦΠΑ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.
Ετσι, η χώρα μας βρέθηκε μαζί με την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, στις χώρες που μείωσαν σημαντικά το έλλειμμα του ΦΠΑ και η Ελλάδα έφυγε από βάθρο των πρωταθλητών στις απώλειες ΦΠΑ και προσγειώθηκε στην 4η θέση πίσω από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Ιταλία.
Οι απώλειες το 2020 περιορίστηκαν στα 3,178 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 19,7% από τα έσοδα ΦΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί. Για το 2021 η εκτίμηση είναι ότι οι απώλειες περιορίζονται ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα στο 14% των δυνητικών εισπράξεων ΦΠΑ, δηλαδή στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής κλείνουν το «κενό» του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
-Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό χάσμα στον ΦΠΑ με 35,7% των εσόδων και ακολουθούν η Μάλτα με 24,1% και η Ιταλία με 20,8%. Αντίθετα τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (1,3%), στην Εσθονία (1,8%) και στη Σουηδία (2%).
-Εκτός από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Λετονία κατάφεραν να περιορίσουν την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε λιγότερο από το 5% του οφειλόμενου ΦΠΑ.
-Το χάσμα αυξήθηκε από έτος σε έτος μόνο σε έξι κράτη μέλη – Κροατία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (6 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (5 ποσοστιαίες μονάδες).
-Σε ονομαστικούς όρους, τα μεγαλύτερα κενά καταγράφηκαν στην Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (14 δις. ευρώ) και τη Γερμανία (11,1 δισ. ευρώ).
Συστάσεις
Η Κομισιόν συστήνει στις εθνικές κυβερνήσεις να κινηθούν με ταχύτητα στην ενίσχυση των ψηφιακών διαδικασιών, και συγκεκριμένα να προχωρήσουν σε:
-Μετάβαση στην ψηφιακή υποβολή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο με βάση την ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις που ασκούν διασυνοριακές δραστηριότητες στην ΕΕ. Η μετάβαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα συμβάλει στη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 11 δισ. ευρώ ετησίως και στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης για τους συναλλασσομένους της ΕΕ κατά περισσότερο από 4,1 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη δεκαετία.
-Επικαιροποιημένους κανόνες ΦΠΑ για τις επιβατικές μεταφορές και τις πλατφόρμες για καταλύματα σύντομης διάρκειας.
-Καθιέρωση ενιαίας εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ.