Έρευνα Ευρωπαϊκών Συνδικάτων: Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Ευρωπαϊκών Συνδικάτων: Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται
Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν σε Σλοβακία, Ρουμανία και Ελλάδα, ωστόσο η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική

Μείωση των μισθών -σε πραγματικούς όρους- των Ευρωπαίων εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες καταγράφουν κέρδη υψηλότερα του πληθωρισμού, δείχνει νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα της πληθωριστικής κρίσης.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία με άνοδο 7,9%, στη Ρουμανία με 6,9% και στην Ελλάδα με 5,9%, ωστόσο και στις τρεις χώρες η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική, με 1,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών καταγράφηκαν στην Τσεχία με -4,6% και την Ιταλία με -2,3%, όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,4% και 1,3% αντίστοιχα.

Κράτη-μέλη όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών

Μεταβολή των πραγματικών μισθών - Μεταβολή των πραγματικών κερδών 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o μέσος ονομαστικός μισθός στην Ελλάδα υπολειπόταν το 2022 κατά 23,9% σε σχέση με το επίπεδο του 2009, πριν δηλαδή τη μεγάλη κρίση. Η μείωση του πραγματικού μισθού, αφού ληφθεί δηλαδή υπόψη ο πληθωρισμός, ήταν πολύ μεγαλύτερη, πάνω από το 35%.

Το 2022, ο μέσος ονομαστικός μισθός διαμορφώθηκε στις 16.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2021, αλλά ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 5,1% λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Το α’ εξάμηνο του 2023, ο ονομαστικός μισθός αυξήθηκε 6,6% και ο πραγματικός 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Επιπλέον η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη, όπου το μέσο επίπεδο το 2022 ήταν 35.200 ευρώ και τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ (32.300 ευρώ).

Όσο για την αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα, αποκλίνει σταθερά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2022, αντιπροσώπευε το 56,9% του μέσου μισθού στην Ευρωζώνη και ήταν η χαμηλότερη μεταξύ των 20 χωρών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποια επιδόματα αναπροσαρμόζονται

Ξεπάγωμα τριετιών: Πώς αναπροσαρμόζονται οι μισθοί το 2024 - Ποια επιδόματα αυξάνονται

Αυξήσεις μισθών και προνόμια ετοιμάζονται να δώσουν 8 στις 10 τουριστικές επιχειρήσεις για να βρουν προσωπικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider