Πονοκέφαλος το συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη: 13η σύνταξη στην Ελβετία - Επενδύσεις σε μετοχές στην Γερμανία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πονοκέφαλος το συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη: 13η σύνταξη στην Ελβετία - Επενδύσεις σε μετοχές στην Γερμανία
Το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη το έχει η Ισλανδία, ενώ ακολουθούν Νορβηγία και Ολλανδία. Τις χειρότερες επιδόσεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού τους συστήματος εμφανίζουν Ιταλία και Ισπανία.

Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης δέχονται πιέσεις λόγω των δημογραφικών εξελίξεων. Λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν περισσότερους συνταξιούχους, ενώ οι εναλλακτικές της περικοπής των παροχώντης ή της αύξησης ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν πολιτικό κόστος.

Το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη το έχει η Ισλανδία, ενώ ακολουθούν Νορβηγία και Ολλανδία. Τις χειρότερες επιδόσεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού τους συστήματος εμφανίζουν Ιταλία και Ισπανία.

Όσο για την Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των συντάξεών της μακροπρόθεσμα, σχεδιάζει να δημιουργήσει Ταμείο για επενδύσεις σε μετοχές, το οποίο θα τροφοδοτείται με 10 δισ. ευρώ ετησίως και στοχεύει να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2036.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ταμείο θα διαχειρίζεται ένα ανεξάρτητο δημόσιο ίδρυμα, θα υποστηρίζεται από δάνεια που θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και από μετρητά με την πώληση κρατικών συμμετοχών.

Τα έσοδα από τις επενδύσεις υπολογίζεται να εισρεύσουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα από το 2036 κι έπειτα, ενώ προορίζονται να συμβάλουν στη διατήρηση των πληρωμών σταθερών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Παράλληλα θα ελαφρύνουν το βάρος για τους εργαζόμενους και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Στον αντίποδα των εξελίξεων αυτών, η Ελβετία ψήφισε υπέρ της 13ης σύνταξης, που θα δοθεί από το 2026 σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες συνταξιούχους

Παρότι η ελβετική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι η αύξηση θα κόστιζε πάνω από 4 δισ. ελβετικά φράγκα τον χρόνο και θα οδηγούσε σε αυξήσεις φόρων, πάνω από το μισό των 26 καντονίων ψήφισε υπέρ.

Υπενθυμίζεται πως η μεγαλύτερη σύνταξη στην Ελβετία είναι 2.450 ελβετικά φράγκα για άγαμους και 3.675 για παντρεμένα ζευγάρια.

Πάντως στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζεται η ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας σε χώρες που έχουν πραγματοποιήσει σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής. Πλήρη σύνδεση, πάντως, έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο υψηλό όριο συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα το υποστούν οι νέοι της Δανίας, που αναμένεται να ανέλθει στα 74 έτη. Ακολουθούν τα 71 έτη που προτείνεται να επιβληθούν στην Εσθονία και στην Ιταλία, ενώ στα 70 έτη προβλέπεται όριο συνταξιοδότησης για νέους εργαζόμενους στην Ολλανδία και στη Σουηδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για ποιους «σβήνει» η προσωπική διαφορά από τις συντάξεις έως το 2027 - Τα δύο σενάρια για να απαλειφθεί

Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα - Τι ρόλο παίζει σ' αυτό το ΑΙ

Alecta: Αιφνίδια παραίτηση της προέδρου - Βαθαίνει η κρίση στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider