Δημογραφικό: Κίνητρα σε γονείς, στέγη σε νέα ζευγάρια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημογραφικό: Κίνητρα σε γονείς, στέγη σε νέα ζευγάρια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση
Το βασικό σκέλος των παρεμβάσεων θα εντοπίζεται στις οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά - Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα για την εξασφάλιση φθηνής στέγης στους νέους που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια

Ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων για την πληθυσμιακή ανάταξη της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές (μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου που εκπονείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό σκέλος των παρεμβάσεων θα εντοπίζεται στις οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά (προκειμένου να κάνουν κι άλλα) και όχι στα άτεκνα ζευγάρια, καθώς ειδικοί θεωρούν δυσκολότερο να αλλάξει ο οικογενειακός προγραμματισμός ενός ζευγαριού που δεν θέλει να προχωρήσει στην απόκτηση παιδιού.

«Εστιάζουμε σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί και θέλουν να πάνε στο δεύτερο κ.ο.κ. Πρέπει να πειστούν πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους με οικονομική ασφάλεια και ιδίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών θα κάνουμε το μεγάλωμα των παιδιών πιο οικονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η περαιτέρω οικονομική στήριξη των οικογενειών με παιδιά και η εξίσωση των προνομίων των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους θεωρούνται δύο από τα κυριότερα μέτρα στα οποία πρόκειται να εστιάσει η κυβερνητική παρέμβαση, τηρουμένων των δημοσιονομικών ισορροπιών.

Υπενθυμίζεται πως οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας δίνει τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Βουλγαρία. Για το 2021 το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ανήλθε σε 243 ευρώ ανά κάτοικο έναντι 777 ευρώ στην ΕΕ.

Χαμηλότερο ήταν μόνο το αντίστοιχο επίδομα στην Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ η Ρουμανία είχε οριακά υψηλότερο (244 ευρώ). Συνολικά, το ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δισ. ευρώ, έναντι 347 δισ. ευρώ συνολικά στην ΕΕ.

Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια

Η εξασφάλιση φθηνής στέγης στους νέους που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια ανήκει στο πακέτο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με τα νέα προγράμματα «Ανακαινίζω – νοικιάζω» (εκκρεμεί βελτίωση των όρων ένταξης) και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Στόχος είναι η αύξηση του οικιστικού αποθέματος, ενώ εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα νοικιάσουν αρχικά.

«Aναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο STAR ο πρωθυπουργός, δίνοντας μια πρόγευση από τις επικείμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Άλλες δράσεις που δρομολογούνται είναι η οικονομική συνδρομή του κράτους στις προσπάθειες ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, η διεύρυνση του ωραρίου του σχολείου, η κάλυψη παιδιατρικών εξετάσεων κ.α.

«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντας που θα ανακόψει την τάση απόκτησης λιγότερων παιδιών, θα πρέπει να είναι ένας εκ των στόχων ενός Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο καθ. Βύρων Κοτζαμάνης.

Απρόθυμοι να κάνουν παιδιά δηλώνουν οι νέοι

Οι οικονομικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η απόκτηση ενός παιδιού και οι ανεπαρκείς παροχές στήριξης από το κράτος είναι οι κυριότεροι λόγοι που «φρενάρουν» τα νέα ζευγάρια από το να κάνουν οικογένεια.

Οι περισσότεροι νέοι φαίνεται πως προτιμούν να διατηρήσουν το κοινωνικό και οικονομικό status τους, αδιαφορώντας για την απόκτηση οικογένειας, καθώς θεωρούν πως ένα παιδί θα «φρενάρει» την καριέρα, την οικονομική τους άνεση και την κοινωνική ζωή τους.

Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για την Υπογεννητικότητα, καθώς προηγούνται η οικονομική άνεση, οι φίλοι και η κοινωνική ζωή, η καλοπέραση και η επαγγελματική επιτυχία.

Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει ένα παιδί. Το 24% θα ήθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά. Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι κυρίως οικονομικοί.

Πρωτοβουλίες από Eurobank, Motor oil

Νέο στεγαστικό δάνειο για αγορά, ανέγερση, επισκευή/ανακαίνιση πρώτης κατοικίας, με σταθερό επιτόκιο 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου, χορηγεί η Eurobank σε οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά και διαμένουν μόνιμα στις ακριτικές περιοχές.

«Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο μόλις 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και τα 40 χρόνια, ώστε η μηνιαία δόση, περίπου 250 – 300 ευρώ για δάνειο 100.00 ευρώ, να είναι πραγματικά χαμηλή και σταθερή. Παράλληλα, με την απόκτηση του τρίτου παιδιού, επεκτείνουμε στους 12 από 9 μήνες την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες στην Τράπεζα, υπογραμμίζοντας και έτσι τη δέσμευσή μας στη διαχείριση αυτού του μεγάλου εθνικού προβλήματος», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Η Eurobank σχεδιάζει να διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των εργαζομένων της με παιδιά, με την παροχή ενός νέου γενναίου επιδόματος (εφάπαξ) σε υπαλλήλους της που αποκτούν το τρίτο ή το τέταρτο παιδί τους. Ήδη από το 2006 η τράπεζα ενισχύει ετησίως τους εργαζόμενους με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για τους τρίτεκνους και 1.200 ευρώ το χρόνο για τους πολύτεκνους, μέχρι το τέκνο τους να φτάσει στην ηλικία των 21 ετών.

Οικονομική ενίσχυση της τάξης των 20.000 ευρώ προσφέρει η Motor Oil σε κάθε οικογένεια εργαζομένων της εταιρείας η οποία θα αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά.

Συγκεκριμένα, η Motor Oil προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της, για κάθε παιδί μετά το 2ο, 5.000 ευρώ με τη γέννηση, 5.000 ευρώ μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, 5.000 ευρώ αφού γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 ευρώ με την ενηλικίωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Προτεραιότητα για τους νέους η οικονομική άνεση και η κοινωνική άνοδος, όχι τα παιδιά

Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider