Σενάρια αλλά και… προβλήματα για το αφορολόγητο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια αλλά και… προβλήματα για το αφορολόγητο

Σχέδια επί σχεδίων φτιάχνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τις τελικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση πλαστικού χρήματος και το χτίσιμο του αφορολόγητου με στόχο να κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις εντός των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι απαιτούμενες δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα ο κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος φορολογούμενος για να πετύχει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ κλειδώνουν στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει επιπλέον κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προβλέποντας έξτρα αφορολόγητο σε όσους πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 70%-80% του συνολικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο θα συμπεριληφθούν και οι ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι αγορές τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, υπηρεσιών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ενοίκια, ΔΕΗ, νερό κλπ θα πληρώνονται με κάρτα.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε έκπτωση φόρου προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία θα ισχύει μόνο αν πληρωθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα ιατρικές δαπάνες, οίκοι ευγηρίας και δωρεές θα πρέπει να πληρωθούν από κάρτες ή μέσω τραπεζών.

Ειδική μέριμνα θα προβλεφθεί για τις κατηγορίες εκείνες των φορολογουμένων για τους οποίους θα είναι δύσκολη η διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό ή με ψηφιακό χρήμα. Από την χρήσης των καρτών θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου θα γίνει σταδιακά με τελικό στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος σχεδόν στο σύνολο των συναλλαγών. Η αρχή θα γίνει με συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α. αλλά και σε επαγγελματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.α.

Τα προβλήματα

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να επιλυθούν δύο σημαντικά προβλήματα:

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση στις προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές. Οι έμποροι καταγγέλλουν ότι οι χρεώσεις για τη χρήση μηχανημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών POS φτάνουν ακόμη και το 3% και μάλιστα επί του τελικού ποσού με το ΦΠΑ. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι χρεώσεις θα πρέπει να πέσουν κάτω από το 1% όπου υπολογίζονται και το κόστος διαχείρισης του ρευστού.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις στον οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που είχε εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Όπως σημειώνουν οι έμποροι τα λεφτά αυτά δεν αποτελούν το κέρδος της επιχείρησης από κει πληρώνεται ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές και ούτε κάθε εξής και δεν πρέπει να «απειλούνται» με κατάσχεση από κρατικούς φορείς ή τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider