Πως φτάσαμε στο «τελεσίγραφο» του ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως φτάσαμε στο «τελεσίγραφο» του ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Η κωλυσιεργία του κράτους να εφαρμόσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει ληφθεί ήδη από το 2014 προκάλεσε τον πανικό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το οποίο καλείται να αναπροσαρμόσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που παραμένουν αμετάβλητες από το 2007.

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας αποκλειστικά στο insider.gr ο κ. Τάσος Αβραντίνης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηνών και ο δικηγόρος της ομάδας πολιτών που είχαν προσφύγει στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καμία δικαιολογία να μην εφαρμόσει την απόφαση 4003 του ΣτΕ που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2014». Οι εκπρόσωποι του έλεγαν ότι λόγω των εκλογών δεν προλάβαιναν να αλλάξουν τις αντικειμενικές και ζητούσαν την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών από 1/1/2017, σημειώνει στο insider.gr ο κ. Αβραντίνης.

Πως όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; «Η αρχή έγινε το 2013 όταν στο πλαίσιο μιας καμπάνιας του κόμματος της Δράσης εναντίον του ΕΝΦΙΑ στείλαμε όλα τα στοιχεία μας στο υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο απάντησε αρνητικά και εμείς προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά αυτής της απάντησης», εξηγεί ο κ. Αβραντίνης, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Δράσης.

«Το ΣτΕ έδωσε μια πολύ μεγάλη προθεσμία στο δημόσιο μέχρι τον Μάιο του 2015», προσθέτει, ωστόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου χρησιμοποίησαν διάφορες προφάσεις, όπως η διεξαγωγή εκλογών, η έλλειψη στοιχείων, το δημοψήφισμα κ.ο.κ.. «Ενώ το δικαστήριο έδωσε μια ευκαιρία στο δημόσιο να διορθώσει την παρανομία, η διοίκηση δεν έκανε τίποτε και στη πραγματικότητα δεν ξεκίνησε καν τη διαδικασία και μάλιστα συνομολόγησε το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα και στο δικαστήριο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραντίνης.

«Το γεγονός είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα για την αλλαγή των αντικειμενικών, έλεγαν ότι δεν έχουν στοιχεία αλλά τα στοιχεία υπάρχουν από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

Με αυτή την απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Αβραντίνη, διορθώνεται μια μεγάλη αδικία, καθώς το κράτος δεν μπορεί να φορολογεί αυθαίρετα με βάση κάποια στοιχεία που δεν ισχύουν. Όπως εξηγεί, στο ΣτΕ δεν κρίθηκε η αρχή της νομιμότητας του ΕΝΦΙΑ αλλά η βάση με την οποία υπολογίζεται η οποία δεν πατάει στη πραγματικότητα και προκαλεί μεγάλες αδικίες στη κατανομή του φορολογικού βάρους. «Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι υψηλές οι αντικειμενικές το πρόβλημα είναι αν είναι η δεν είναι πραγματικές», σημειώνει.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας απόφασης του ΣτΕ, αν και αναμένεται καθαρογραμμένη η απόφαση καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η περίληψη ο κ. Αβραντίνης εκτιμά ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια προβλήματα στα φορολογικά έσοδα του 2015 αν το ΣτΕ ζητήσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών από τον Μάιο του 2015, καθώς μπορεί ο υπολογισμός του φόρου να γίνει με βάσει τις τιμές που ίσχυαν την 1/1/2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider