Βαριές οι επιπτώσεις του κορονοϊού και στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριές οι επιπτώσεις του κορονοϊού και στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο
Μείωση πωλήσεων στο σύνολο της χρονιάς αναμένει το 84% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).

Σημαντικό κι όχι και τόσο θετικό αντίκτυπο είχε στα ηλεκτρονικά καταστήματα η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), η οποία καταδεικνύει ότι λίγοι είναι οι κλάδοι ευνοήθηκαν από την παραμονή του κόσμου στο σπίτι σε αντίθεση με την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας e-satisfaction.com το διάστημα μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχουν ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους.

e-commerce research GRECA

Μεταξύ των κλάδων που δραστηριοποιούνται στις online πωλήσεις μάλιστα πέντε έχουν πληγγεί σε αντίθεση με τρεις που έχουν ευνοηθεί εν συγκρίσει με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικότερα, οι κλάδοι που έχουν πληγεί είναι τα είδη μόδας, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα, τα είδη σπιτιού και οι λευκές συσκευές. Εν αντιθέσει ωφελημένοι από την κατάσταση είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, οι κλάδοι των τροφίμων/ποτών, των φαρμακείων και των παιχνιδιών/βιβλίων.

Ενδεικτικοί της κατάστασης είναι και οι αριθμοί των παραγγελιών με το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν ενώ μόλις το 15% να δηλώνει πως έχει αύξηση των παραγγελιών.

Στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί βέβαια η μείωση των παραγγελιών δεν είναι το μόνο πρόβλημα των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει καθυστερήσεις παράδοσης ή ακόμη και διακοπή προμηθειών, ενώ το 31% παρατηρεί καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Επίσης, το 27% δηλώνει ότι υπάρχει θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων.

grece e commerce research

Όπως ήταν αναμενόμενο σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις - συγκεκριμένα το 48% - αντιμετωπίζουν και δυσκολίες στην παραλαβή των προϊόντων κυρίως από Ευρώπη (ειδικά την Ιταλία που είναι λογικό) αλλά και την Κίνα. Αντιστοίχως, προβλήματα, αν και λιγότερα, παρατηρούνται και στην αντίθετη διαδικασία, δηλαδή στην πώληση προϊόντων εκτός συνόρων, ειδικά προς την Ιταλία και την Κύπρο για το 22% των επιχειρήσεων.

Μείωση πωλήσεων στο σύνολο της χρονιάς αναμένει το 84% των επιχειρήσεων

ecommerce research greca

Η δύσκολη συγκυρία μάλιστα δεν περιορίζεται χρονικά, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει δραστικά το σύνολο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, το 84% αναμένει μείωση πωλήσεων και το 67% μείωση της ζήτησης.

Το 79% αναμένει μείωση των κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων και το 64% περιμένει να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, ενώ το 34% θεωρεί ότι θα υπάρξει έλλειψη αποθεμάτων. Τέλος, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό (3%) που αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider