Εκτοξεύτηκαν τα δεδομένα που κατανάλωσαν οι Έλληνες την περίοδο του κορονοϊού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκτοξεύτηκαν τα δεδομένα που κατανάλωσαν οι Έλληνες την περίοδο του κορονοϊού
Σε τρία χρόνια θα καταναλώσουμε τόσα δεδομένα όσα τα τελευταία 30 χρόνια!

Η πανδημία του κορονοϊού και η νέα τάξη πραγμάτων που θα διαμορφώσει, θα εκτοξεύσει την διαδικτυακή κίνηση διεθνώς, υποστηρίζει η νέα έρευνα της IDC «Global DataSphere Forecast», προβλέποντας μάλιστα ότι τα δεδομένα, που θα δημιουργηθούν τα επόμενα τρία χρόνια, θα είναι περισσότερα από αυτά που καταναλώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια! Η αύξηση αυτή φυσικά έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, με τους εγχώριους παρόχους να τονίζουν ότι τα ποσοστά της πρωτοφανούς αυτής αύξησης δεδομένων ξεπερνούν ανά περιπτώσεις το 50%.

Ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των δεδομένων που διακινούνται μέσω του παγκόσμιου ιστού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα το 2020 να διακινηθούν μέσω Διαδικτύου πάνω από 59 zettabytes (ZB) δεδομένων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε ότι 1 zettabyte αντιστοιχεί με 1000 δισ. gigabytes...

Κι όλα αυτά εξαιτίας των υπαλλήλων που έχουν στραφεί στην τηλεργασία, την ραγδαία άνοδο της χρήσης εργαλείων απομακρυσμένης επικοινωνίας και των αναγκών για διαδικτυακή διασκέδαση που έχει δημιουργήσει ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτι, λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη στη δημιουργία και κατανάλωση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας, με τον πλανήτη να παράγει τα επόμενα πέντε χρόνια τριπλάσια αν όχι πολλαπλάσια δεδομένα από την προηγούμενη πενταετία.

Καταλύτης στην ανάπτυξη αυτή θα αποτελέσει το βίντεο περιεχόμενο, με τους καταναλωτές να καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερους όγκους βίντεο ψυχαγωγίας ετησίως.

H συμμετοχή των καταναλωτών στην παγκόσμια παραγωγή δεδομένων αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 50%, ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 4% τα επόμενα πέντε χρόνια δίνοντας το μερίδιο της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις.

Βέβαια η πανδημία του κορονοϊού θα εμποδίσει την δημιουργία νέων μοναδικών δεδομένων σύμφωνα με το Global DataSphere της IDC, το οποίο μετρά την ποσότητα τόσο των πρωτότυπων δεδόμενων (αυτών που δημιουργούνται και καταγράφονται) όσο και την ποσότητα των αναπαραγόμενων δεδομένων ( αυτών δηλαδή που αντιγράφονται και καταναλώνονται). Ο λόγος των πρωτότυπων δεδομένων προς τα αναπαραγόμενα δεδομένα είναι περίπου 1:9 σήμερα ενώ μέχρι το 2024 αναμένεται να είναι 1:10. Η αύξηση της κατανάλωσης αντιγραφών δεδομένων προβλέπεται να συνεχιστεί έως το 2024 με έναν πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26%.

«Η ανάπτυξη του Global DataSphere καθοδηγείται περισσότερο από τα δεδομένα που καταναλώνουμε και αναλύουμε, απ’ ό,τι από αυτά που δημιουργούμε. Προφανώς, τα δεδομένα πρέπει να δημιουργηθούν πριν μπορέσουν να αναπαραχθούν. Αλλά ο ρυθμός αντιγραφής των δεδομένων - ο ρυθμός επεξεργασίας των ίδιων δεδομένων - συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά», αναφέρει η IDC.

Μεγάλη αύξηση της κίνησης δεδομένων στην Ελλάδα

Εκτόξευση της διαδικτυακής κίνησης βιώνουμε και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κάνει την ψηφιοποίηση του κράτους και των επιχειρήσεων το μεγάλο στοίχημα του αύριο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον ΟΤΕ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή ο Απρίλιος όπου το lockdown συνεχίστηκε, η κίνηση στα δίκτυο ήταν ιδιαιτέρως αυξημέρα, με το δεύτερο μισό του Μαρτίου να αυξάνεται κατά 50% η ημερήσια κίνηση data από τους συνδρομητές της Cosmote. Μάλιστα την ίδια περίοδο στην κινητή, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 90%!

Αντιστοίχως αύξηση 53% καταγράφηκε στη χρήση του Internet την περίοδο της πανδημίας και στο δίκτυο της Vodafone, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και τα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας Vodafone Ελλάδος.

Αντιστοίχως και η Wind, σύμφωνα με στελέχη της κατέγραψε αύξηση της τάξης του 40% στην ημερήσια κίνηση δεδομένων σταθερής, εν συγκρίσει με την προκορονοϊού περίοδο, ενώ η κίνηση των δεδομένων κινητής παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα 150 terrabytes ανά ημέρα.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν μάλιστα οι αυξήσεις την περίοδο του κορονοϊού και για τις υπηρεσίες φωνής, με την Vodafone να δηλώνει ότι η αύξηση έφτασε το 92%, την Cosmote να σημειώνει ότι η αύξηση άγγιξε το 45% το δεύτερο μισό του Μαρτίου και την Wind να αναφέρει ότι η κίνηση φωνής της σταθερής αυξήθηκε κατά 70% τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown και ξεπέρασε το 80% την επόμενη περίοδο.

Την πρωτοκαθεδρία του video και των ψυχαγωγικών μέσων αυτή την περίοδο επιβεβαιώνουν όπως ήταν φυσικό και οι έλληνες πάροχοι. Ειδικότερα, η Vodafone ανέφερε ότι η κατανάλωση περιεχομένου αυξήθηκε στην στην Vodafone TV αυξήθηκε κατά 142% η τηλεθέαση της COSMOTE TV on demand αυξήθηκε κατά 70% ενώ η Wind οι υπηρεσίες διασκέδασης όπως Netflix ή Αmazon ξεπέρασαν το 70% της συνολικής χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider