Με σταθερούς ρυθμούς και στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια προχωρά η υλοποίηση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», ενός έργου που θα παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και υψηλών ταχυτήτων internet στους φορείς του Δημοσίου. Οι δημοπρασίες των εκτελεστικών συμβάσεων έχουν ολοκληρωθεί και οι υποψηφιες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet) έχουν λάβει τμήματα του έργου.
Η Vodafone ανακοίνωσε ότι αναδείχθηκε μειοδότρια σε τέσσερις εκτελεστικές συμβάσεις, καταθέτοντας συνολική προσφορά ύψους 51 εκατ. ευρώ. Από πλευράς του ο ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μειοδότησε σε 11 συμβάσεις με το ύψος της προσφοράς του να φτάνει τα 138 εκατ, η Wind σε τρεις συμβάσεις με την προσφορά να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ και τέλος η Forthnet σε δύο συμβάσεις με την συνολική προσφορά να φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν αφότου ολοκληρωθεί η περίοδος που προβλέπεται για κατάθεση ενστάσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΗΣΙΔΩΝ 1-8» αφορά την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας αλλά και πρόσβασης στο internet με ταχύτητες έως και 1 Gbps και ο αρχικός προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 330 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.
Με την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων οι ανάδοχοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διάθεση, τη διαχείριση, την υποστήριξη και τη συντήρηση των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων και των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας 34.000 φορέων του Δημοσίου καθώς και για την παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης και 1.482 δημόσιων hotspots.
Σημειωτέον ότι όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ «νησίδες» και στις μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν δημιουργηθεί υποτομείς - για παράδειγμα η Αττική έχει χωριστεί σε έξι υποτομείς - τους οποίους και καλούνται να διεκδικήσουν μέσω των δημοπρασιών οι ενδιαφερόμενοι.
Ετήσια εξοικονόμηση πάνω από 150 εκατ. ευρώ θα φέρει το Σύζευξις ΙΙ
Το «Σύζευξις ΙΙ», το οποίο αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα 4.500 σημεία παρουσίας φορέων, ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2009. Παρότι εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «παγωμένο» παρόλο που είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και υπήρχαν οι ανάδοχοι. Εν τέλει, η επανεκίνησή των διαδικασιών πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, επί της ουσίας όμως η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 όπου και υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους παρόχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πολυσύνθετο αυτό έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.
Το «Σύζευξις ΙΙ» χωρίζεται σε δύο μεγάλα «τμήματα»: το πρώτο αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική δημόσια διοίκηση και το δεύτερο τμήμα αφορά το κομμάτι των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 700 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και των προβλεπόμενων επεκτάσεών του και το όφελος για το κράτος και τους φορολογούμενους με την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς η εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.
Πέρα από τις μεγάλες οικονομίες κλίμακας που θα προσφέρει στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα - είναι η πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση νέων ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες.