Στον ακμάζοντα κλάδο των τηλεπικοινωνιών και στα περιθώρια που δημιουργεί σε αυτόν η έλευση του 5G και η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, στέφονται όλο και περισσότερες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων κι από τον χώρο της ενέργειας.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά στην Volton, η οποία ανακοίνωσε χθες πώς το επόμενο «στρατηγικό» της βήμα αφορά την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στα telecoms.
Ειδικότερα, στόχος του Ομίλου είναι να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς και internet, τις οποίες και θα προσφέρει ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator). Να θυμίσουμε ότι οι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές, αλλά «νοικιάζουν» το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής.
Έτσι η Volton στοχεύει σε μια εμπορική συνεργασία με έναν υφιστάμενο πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε, έχει αποστείλει επίσημο αίτημα για λειτουργία ως MVNO προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ενώ έχει ήδη ενημερώσει και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Η απόφαση της εταιρείας, επιβεβαιώνει εν μέρει τα όσα είχε αναφέρει ήδη από πέρυσι ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος, κατά την συμμετοχή του στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. Εκεί ο κ. Μασσέλος είχε εξηγήσει ότι η έλευση του 5G διευρύνει τις ευκαιρίες στον κλάδο και κάθε εταιρεία με περισσότερους από 100.000 πελάτες στην Ελλάδα μπορεί και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO.
Το πελατολόγιο της Volton, των οικογενειών Μπάκου - Καυμενάκη, αριθμεί σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 160.000 πελάτες μετά και την εξαγορά του 100% της ΚΕΝ από τον όμιλο Καράτζη το 2019. Σημειωτέον η εταιρεία διατηρεί ήδη συνεργασία με τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Forthnet προσφέροντας συμβόλαια ενέργειας στους συνδρομητές της Νova μέσω του Volton Nova Energy. Ενδιαφέρον γεννά το γεγονός ότι οι κινήσεις της Volton προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν την Forthnet να επανεξετάζει τη λειτουργία της Nova Mobile ως MVNO.
Παρότι μάλιστα η Volton αποτελεί τον μόνο πάροχο ενέργειας που στρέφεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μέσω του μοντέλου MVNO, δεν είναι ο μόνος ενεργειακός παίκτης που φλερτάρει με τις τηλεπικοινωνίες.
Με στόχο να υπάρξουν παράπλευρα οφέλη από την αξιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δυναμικό άνοιγμα στην αγορά των telecoms σχεδιάζουν και δύο από τους μεγαλύτερους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους.
Η πρώτη είναι η ΔΕΗ η οποία στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού προ μηνών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αξιοποιήσει το δίκτυο της θυγατρικής της εταιρείας διανομής ΔΕΔΔΗΕ για να καταστεί πάροχος χονδρικής στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. O ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει δίκτυα μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων, στα οποία θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» δίκτυα οπτικών ινών προσφέροντας έτσι υψηλής ταχύτητας συνδέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο τα σχέδια της ΔΕΗ φαίνεται να αφορούν αποκλειστικά την χονδρική, την ενοικίαση δηλαδή του δικτύου που θα δημιουργήσει σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Εξίσου φιλόδοξα σχέδια για τον κλάδο επεξεργάζεται και ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, η οποία ήδη από το 2019 όπου και δημιουργήθηκε, εκμεταλλεύεται το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών 3.000 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 1.500 χλμ νοικιάζει τα τελευταία δύο χρόνια στη Wind. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών του μάλιστα αποτελεί κληρονομιά από την Tellas, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είχε δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ το μακρινό 2000 όπου και αποφάσισε για πρώτη φορά να δραστηριοποιηθεί στα telecoms. Στόχος της Grid Telecoms είναι να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας από 10 έως 1000Gbps και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει και την επέκταση του δίκτύου σε 6000 χιλιόμετρα μέσα στην επόμενη πενταετία.