Μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βοηθήσει 70 startups να αποκτήσουν 345 νέους συνεργάτες και πάνω από 880 νέους πελάτες από την ελληνική τουριστική αγορά, επισφραγίζοντας τόσο την επιτυχία του όσο και την αναγκαιότητά του. Ο λόγος για το CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, τον μοναδικό επιταχυντή της Ελλάδας που απευθύνεται αποκλειστικά στις τεχνολογικές startup του Τουρισμού, ενός κλάδου που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του εγχώριου ΑΕΠ και χαράσσει ήδη τον δρόμο του ψηφιακού του μετασχηματισμού. Ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Ο στόχος όμως, είναι να συμβάλλει ακόμα πιο ενεργά στην υποστήριξη, ενημέρωση και ενεργοποίηση των early-stage startups του κλάδου, ώστε το τουριστικό startup οικοσύστημα της χώρας να ανθίσει, όπως επισημαίνει στο insider.gr η Διευθύντρια του CapsuleT, κα Κατερίνα Σαριδάκη.
«Ο CapsuleT είναι μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αποτελεί τον μοναδικό στην Ελλάδα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις τουρισμού. Κύριος στόχος του είναι να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη, ενημέρωση και ενεργοποίηση στις early-stage startups του κλάδου, ώστε να εξελίξουν την δραστηριότητά τους. Από το 2019 έχουμε ολοκληρώσει 4 κύκλους Προγράμματος Επιτάχυνσης και 3 νεανικούς διαγωνισμούς Idea Platform, βοηθώντας τις startups να αναπτύξουν την ιδέα και την επιχείρησή τους» εξηγεί, μιλώντας στο insider.gr, η κα Σαριδάκη. Σήμερα ο επιταχυντής του ΞΕΕ βρίσκεται ήδη εν μέσω της περιόδου αιτήσεων για τον 5ο κύκλο Προγράμματος Επιτάχυνσης και τα νούμερα αποδεικνύουν ήδη την επιτυχημένη πορεία του.
Ο CapsuleT σε αριθμούς
Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, όπως επισημαίνει η κα Σαριδάκη μέσω του CapsuleT, 70 ομάδες/startups με 174 ιδρυτές έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν 39 pivots, δηλαδή να προσαρμόσουν το προϊόν/υπηρεσία τους στις νέες ανάγκες της αγοράς, να πραγματοποιήσουν 239 πιλοτικά σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, να αποκτήσουν 345 νέους συνεργάτες και πάνω από 880 νέους πελάτες από την ελληνική τουριστική αγορά.
Την ίδια στιγμή μέσα από τα προγράμματα του επιταχυντή έχουν πραγματοποιηθεί:
- πάνω από 400 ώρες εκπαίδευσης για business/digital skills,
- περισσότερες από 1.250 ώρες καθοδήγησης και συμβουλευτικής από μέντορες και μια ειδική επιτροπή καθοδήγησης,
- διοργάνωση και παρουσία σε 30 εκδηλώσεις,
- συμμετοχή σε 8 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις
- πάνω από 1.350 συναντήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και στελεχών του κλάδου και των ομάδων.
«Η πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε. ωφελεί και τα ελληνικά ξενοδοχεία, αφού ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογικές τάσεις και εφαρμογές που βελτιώνουν την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεών τους, την προβολή, την επικοινωνία με τους πελάτες τους και την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουν, επίσης, την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους, αλλά και τους τομείς στους οποίους θα ήθελαν να αξιοποιήσουν εφαρμογές τεχνολογίας. Έτσι, η έμπνευση για καινοτόμες λύσεις προκύπτει και μέσα από τον ίδιο τον επαγγελματία, ο οποίος κατέχει όλη την εικόνα και τη γνώση της αγοράς», όπως εξηγεί η κα. Σαριδάκη.
Πώς ο CapsuleT συμβάλλει στην «επιτάχυνση» των τεχνολογικών startup τουρισμού
Το 5μηνο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT απευθύνεται σε τεχνολογικές startups τουρισμού που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και επικεντρώνονται σε λύσεις για το ξενοδοχείο, τις τουριστικές εμπειρίες, τις μεταφορές κ.ά., καθώς και startups των οποίων οι υπηρεσίες προωθούν τους βασικούς άξονες ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού, όπως οι λύσεις βιωσιμότητας, εξοικονόμησης τροφίμων, ενέργειας, φυσικών πόρων κλπ..
«Βασική μας μέριμνα είναι να προσφέρουμε στις startups ουσιαστική καθοδήγηση μέσα από ένα εντελώς δωρεάν, πλούσιο σε περιεχόμενο πρόγραμμά, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, να δώσουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης και διασύνδεσης με την ελληνική τουριστική αγορά και χρήσιμα εργαλεία για να αναβαθμίσουν το προϊόν/υπηρεσία τους. Πώς το πετυχαίνουμε; Με δράσεις σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μας συνεργάτες, εξειδικευμένα εργαστήρια, συναντήσεις συμβουλευτικής καθοδήγησης σε ξενοδοχεία και ηγετικά travel agencies, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις όπως οι Philoxenia & Xenia και οι διεθνείς ITB Berlin και WTM London σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, καθώς και μέσω των on-site visits που διοργανώνουμε μαζί με τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, όπως συνέβη το 2021 σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης» επισημαίνει στο insider.gr η Διευθύντρια του CapsuleT.
Όσο για τους λόγους που μια travel tech startup είναι καλύτερο να μπει σε επιταχυντή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τουρισμό και όχι σε έναν generic, η κα Σαριδάκη απαντά: «Όταν μιλάμε για τον κυρίαρχο κλάδο της χώρας μας, όπως είναι αυτός του τουρισμού, με τόσες εξειδικευμένες υποκατηγορίες, τόσους φορείς, ιδρύματα, σχολές και επαγγελματίες να τον απαρτίζουν, πιστεύω ότι και οι startups που δημιουργούν λύσεις για αυτόν έχουν την ανάγκη να ανήκουν από τα πρώιμα κιόλας στάδια της ανάπτυξής τους στην εν λόγω αγορά, στο «οικοσύστημα του τουρισμού», όπως το λέμε. Έτσι, θα μπορέσουν να εμβαθύνουν στον τομέα, να έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικούς και επαγγελματίες που θα τους δώσουν καίριες απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματά τους ή και κατευθύνσεις για το προϊόν τους, ώστε εντέλει να καλύψουν συνολικά όποια τυχόν «κενά» έχουν, για τον συγκεκριμένο κλάδο και τον τρόπο λειτουργίας του. Παράλληλα, το γεγονός ότι όλες οι ομάδες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ως προς την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ανήκουν στον ίδιο κλάδο, δημιουργείται μια αίσθηση κοινότητας/«επιχειρηματικής οικογένειας», όπου ο ένας στηρίζει τον άλλον και την ίδια στιγμή χτίζουν και μεταξύ τους συνέργειες είτε σε επίπεδο δημιουργίας νέων, επιπρόσθετων υπηρεσιών ή ακόμα και συνέργειες και συμπράξεις σε επίπεδο προσέγγισης νέων πελατών. Αυτές θεωρώ ότι είναι και οι βασικές διαφοροποιήσεις από έναν επιταχυντή γενικού ενδιαφέροντος με συμμετοχές από όλους τους διαφορετικούς τομείς της αγοράς».
Τα επόμενα βήματα του CapsuleT
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την αποδοχή, το ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα της 1ης τριετίας μας και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε όλα τα επιτυχημένα κομμάτια του προγράμματός μας», αναφέρει η Διευθύντρια του επιταχυντή. Για την συνέχεια μάλιστα, όπως διευκρινίζει, προγραμματίζεται η ένταξη νέων δράσεων διασύνδεσης και εξωστρέφειας. Όπως εξηγεί οι νέες δράσεις θα συνδέουν τις startup του τουρισμού με φορείς και συνεργάτες άλλων χωρών της Ευρώπης, μέσα από συνέργιες με την HOTREC, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαστήματος (ESA - European Space Agency), με πανεπιστήμια και accelerators στο εξωτερικό και άλλα. «Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η προσέλκυση νέων ιδεών και επιχειρηματικών προτάσεων σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως οι λύσεις sustainability, έξυπνες λύσεις για τις πόλεις/προορισμούς, για την προσβασιμότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, την ανακύκλωση υλικών και τροφίμων και άλλους σχετικούς τομείς», καταλήγει.
Η περίοδος αιτήσεων για τον 5ο κύκλο Προγράμματος Επιτάχυνσης κλείνει στις 23 Ιουνίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία αίτησης βρείτε εδώ.