Νέο fund στα σκαριά από το VentureFriends

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο fund στα σκαριά από το VentureFriends
Η επταετή πορεία του fund και τα επόμενα σχέδια.

Σε πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, με νέα δύναμη πυρός 100 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσει να επενδύσει το VentureFriends, ένα από τα πιο δυναμικά VCs της χώρας, το οποίο μετρά ήδη επτά χρόνια επιτυχημένης ζωής, έχοντας εγγράψει στο ιστορικό του ουκ ολίγα success stories.

Μετά τις Blueground, InstaShop, Plum κ.ά. που εκκολάφθηκαν με τα τρία προηγούμενα funds, το επενδυτικό κεφάλαιο του Απόστολου Αποστολάκη θα ενεργοποιήσει το τέταρτο VC στις αρχές του επόμενου έτους φιλοδοξώντας να διευρύνει το αποτύπωμά του στην εγχώρια και διεθνή νεοφυή σκηνή.

To VentureFriends σε αριθμούς

Αποτύπωμα που είναι ήδη ισχυρό αν σκεφτεί κανείς ότι στην μέχρι σήμερα επταετή πορεία του έχει στηρίξει - σε συνεργασία με άλλους επενδυτές - 59 ελληνικές και διεθνείς νεοφυείς επιχειρήσεις με κεφάλαια άνω του 1,1 δισ. ευρώ - 120 εκατ. ευρώ προήλθαν από το ίδιο και 1 δισ. από άλλους επενδυτές και φορείς.

Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του δε, έχουν φτάσει να αριθμούν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αθροιστικά ενώ απασχολούν σήμερα πάνω από 4.000 εργαζόμενους, με τους 1.019 εξ αυτών να εδράζονται στην Ελλάδα. Συνολικά, το fund έχει συνδράμει χρηματοδοτικά τα πλάνα 134 founders, εκ των οποίων οι 50 εδράζονται στην Ελλάδα.

Οι τομείς στόχευσης περιλαμβάνουν τον χώρο των market places, από τον οποία προήλθε το 29% των νεοφυών εταιρειών που χρηματοδότησε το Venture Friends, τον κλάδο του fintech, όπου εντοπίζεται το 19% των χρηματοδοτούμενων startups, το κλάδο του prop-tech στον οποίο εντάσσεται το 18% των startups που έλαβαν χρηματοδότηση και τέλος την αγορά του B2C και του SaaS, με το ποσοστό των χρηματοδοτούμενων startups να φτάνει το 15% και 13% αντίστοιχα. Εστιασμένο στους ίδιους κλάδους θα είναι και το νέο fund που θα δημιουργηθεί το 2024 και θα αρχίσει να συγκεντρώνει τα κεφάλαιά του, στα τέλη του 2023. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν και οι επενδύσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 500 χιλιάδες έως και 2,5 εκατ. ευρώ με την συνολική επένδυση σε μια εταιρεία να φτάνει έως και τα 10 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του VentureFriends

Να θυμίσουμε ότι το VentureFriends ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή το 2015 από την Αθήνα, από τον serial entrepreneur Απόστολο Αποστολάκη και τον expert των startups Γιώργο Δημόπουλο. Ανήκοντας στη γενιά των funds του Equifund, το Venture Friends έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα 3 fund, το τελευταίο στα τέλη του 2021 με 100 εκατ. ευρώ. Το VentureFriends ΙΙΙ επενδύει κυρίως σε εταιρείες εκτός Ευρώπης, ενώ τα δύο πρώτα funds είχαν κύρια επενδυτική δραστηριότητα σε ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Στις εγχώριες και διεθνείς ιστορίες επιτυχίας του Venture Friend, περιλαμβάνονται και startups που έχουν κατακτήσει σήμερα τον τίτλο του μονόκερου ή καταγράφουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Blueground η οποία σήκωσε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης Series C 180 εκατ. ευρώ, η Instashop που εξαγοράστηκε από τον κολοσσό της Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολαρίων, η Belvo στη Λατινική Αμερική όπου σήκωσε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης 43 εκατ. δολάρια (Series Α) και το FBA roll-up Factory14 στην Ισπανία, που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με 200 εκατ. δολάρια (Seed) καθώς και οι FlexCar, Spotawheel, Plum και Douleutaras.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζουν ταχύτητα οι ελληνικές startups

Silicon Valley Bank: Η χρεοκοπία και οι φόβοι για ντόμινο - Οι αυξήσεις των επιτοκίων «ταρακουνούν» τις τράπεζες- Startups σε πανικό

Ελληνικές startups: Σήκωσαν 134 εκατ. σε λιγότερο από 2 μήνες - Ποιες πήγαν ταμείο - Οι προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider