Άνοιγμα στην αμυντική βιομηχανία σχεδιάζει η Unisystems

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιγμα στην αμυντική βιομηχανία σχεδιάζει η Unisystems
Οι υψηλές επιδόσεις του 2023, οι εκτιμήσεις για το 2024 και η στόχευση για νέες εξαγορές

Την δυναμική ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και τα αυξημένα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει στο στόχαστρο η Unisystems, σχεδιάζοντας την επέκτασή της στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, η εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest συνεχίζει να επισκοπεί εγχώρια και διεθνή αγορά για ευκαιρίες εξαγορών εταιρειών που θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες δραστηριότητές της.

Στο στόχαστρο έργα άμυνας στην ΕΕ

«Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε procurement list του ΝΑΤΟ με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο για τον τομέα της άμυνας ανέφερε ο CEO της Unisystems στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι η εταιρεία εντείνει τα βήματά της για να επεκταθεί και σε έργα που αφορούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα έργα του ΝΑΤΟ μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Λουμάκης, είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο αφορά στην διεκδίκηση έργων πληροφορικής για τον τομέα της Άμυνας που αναμένεται να βγάλει η Ευρωπαΐκή Ένωση. Το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στην Άμυνα, και για το σκοπό αυτό ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί σε αυτόν τον τομέα. Το πακέτο αυτό δεν θα αφορά αποκλειστικά στα οπλικά συστήματα αλλά και στην τεχνολογία πίσω από αυτά, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον των εταιρειών πληροφορικής όπως η Unisystems, εξήγησε. Στα έργα άμυνας εντάσσεται για παράδειγμα το κομμάτι του cyber security ή το κομμάτι των πληροφοριακών υποδομών ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Unisystems επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο τομέας που στοχεύει η Unisystems. Διευκρίνισε δε ότι το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στην Ελλάδα αλλά και σε αντίστοιχα έργα του εξωτερικού.

Στο στόχαστρο εξαγορές

Με στόχο την είσοδό της σε αυτό τον τομέα των έργων υψηλής εξειδίκευσης, η εταιρεία έχει ήδη απευθυνθεί σε εξωτερικούς συμβούλους για να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες της και πώς θα μπορούσε να τις διευρύνει. Αν διαπιστωθούν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς που κρίνονται απαραίτητοι για την διεκδίκηση τέτοιου τύπου έργων, δεν αποκλείεται η εταιρεία να προχωρήσει πέρα από συνέργιες και σε εξαγορές.

Οι εξαγορές άλλωστε, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παραμένουν στο επίκεντρο ώστε να επεκτείνει και τα λοιπά πεδία δραστηριοποίησής της και να συμπληρώσει την οργανική ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες που κοιτάζει αφορούν τόσο το business software όσο και το cybersecurity, χωρίς ωστόσο να μένουν εκτός άλλοι τομείς ή και startups. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στα μεγάλα έργα πληροφορικής σε Ελλάδα και Ευρώπη» ανέφερε η κα Έφη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος της Quest, τονίζοντας ότι η Unisystems, συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες εταιρίες που υλοποιούν σήμερα ευρωπαϊκά έργα.

Ισχυρές επιδόσεις και το 2024

Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη της επεσήμαναν ότι το 2023 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας με τον τζίρο της να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι Unisystems απασχολεί σήμερα 1.500 εργαζόμενους, τους μισούς περίπου από το σύνολο των εργαζομένων του Oμίλου, σύμφωνα με τον Απόστολο Γεωργατζής, CEO της Quest.

Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερεις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία, οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός, καθώς και από την επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2021-2023, τα έσοδα των ψηφιακών πυλώνων αυξήθηκαν κατά 96%, (από 28 εκ. ευρώ το 2021 σε 55 εκ. ευρώ το 2023).

Η ανάπτυξη αυτή δε, ο μέσος ετήσιος ρυθμός της οποίας φτάνει το 16% πραγματοποιείται με μηδενικό δανεισμό σύμφωνα με το Γιάννη Λουμάκη.

Για την συνέχεια η εταιρεία αναμένει ακόμα καλύτερες επιδόσεις καθώς η Unisystems έχει ήδη στον ισολογισμό της 150 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστο από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει αναλάβει ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο σε Ελλάδα και εξωτερικό φτάνει τα 530 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο δε, διεκδικεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με τις πιθανότητες να αναλάβει την πλειονότητα αυτών να είναι σημαντικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quest: Διανομή μερίσματος 0,2090 ευρώ/μετοχή - Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή

Quest: «Ναι» από ΓΣ στη διανομή μερίσματος 0,2090 ευρώ ανά μετοχή

Έρχονται ακόμα 50 έργα πληροφορικής ύψους 300 εκατ. ευρώ από την ΚτΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider