Tα νέα smartphones που είδαμε στη MWC 2018 στη Βαρκελώνη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα νέα smartphones που είδαμε στη MWC 2018 στη Βαρκελώνη

Μπορεί η μεγάλη είδηση σχετικά με τον κλάδο των κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια του Mobile World Congress 2018 στη Βαρκελών να ήταν η παρουσίαση του Samsung Galaxy S9 και S9+, ωστόσο πλήθος μοντέλων διαφόρων εταιρειών έκαναν το ντεμπούτο τους στις αχανείς εγκαταστάσεις της έκθεσης κερδίζοντας ή απογοτητεύοντας, ανά περίπτωση, το φιλοθεάμων τεχνολογικά προσανατολισμένο κοινό.

Μετά τις επίσημες παρουσιάσεις των ναυαρχίδων των κατασκευαστών ειναι εμφανές ότι η βιομηχανία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων προσανατολίζεται σε νέες τάσεις και σε μια οπτικοποιημένη επικοινωνία. Εξελιγμένες κάμερες, full screen οθόνες, διασυνδεσιμότητα με το IoT περιβάλλον και μοντέλα με προσιτές τιμές και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, μετά την περσινή πρωτιά της Samsung, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσανατολίζονται στα περιορισμένα περιθώρια της οθόνης και στην αναλογία 18:9 ενώ όλα τα smartphones επεκτείνονται πολύ περισσότερο από την απλή επικοινωνία, εμπλουτίζονται με διαδραστικότητα και είναι εδώ για να καλύψουν συνδυασμένες ανάγκες.

Ας δούμε όμως τα βασικά μοντέλα των κατασκευαστών που «εγκαινιάστηκαν» στο μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και κατέγραψε το insider.gr κατά την αποστολή του στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Samsung

Όπως αναφέραμε σε εκτενές ρεπορτάζ από την Κυριακή που παρουσιάστηκε στο κοινό, η ναυαρχίδα της Samsung, Galaxy S9/ S9+, έχει αναβαθμίσει την κάμερα της ώστε να επιτυγχάνει super slow motion βίντεο αλλά και νυχτερινές λήψεις με μειωμένο θόρυβο ενώ προχώρησε και σε ορισμένες βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά που είχαν απογοητεύσει τους χρήστες στο προηγούμενο μοντέλο, όπως η θεση του δαχτυλικού αποτυπώματος. Το νέο κινητό κυκλοφόρησε μάλιστα και σε ένα νέο εξαιρετικό χρώμα, που θεωρείται τάση για το 2018, το περίφημο λιλά.

Huawei

Η Huawei, η κινεζική εταιρεία η οποία στη χώρα μας συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς δεν μας σύστησε κάποιο νέο κινητό στην έκθεση αλλά ένα νέο laptop με πολλές δυνατότητες στο οποίο ενσωμάτωσε εν μέρει τις τάσεις της βιομηχανίας των κινητών τις οποίες κι αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από το πλήθος και να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του φιλοθεάμωνος κοινού μας πληροφόρησε ότι το Ρ20 θα παρουσιαστεί στις 27 Μαρτίου στο Παρίσι.

Όσο για το Matebook X Pro ένα από το διαφοροποιητικά χαρακτηρισιτκά του είναι η οθόνη 13,9 ιντσών με τα μειωμένα περιθώριά τους τα οποία επιτρέπουν να χρησιμοποιείται το 91% της επιφάνειας της οθόνης. Στο νέο φορητό υπολογιστή της κινεζικής εταιρείας η οθόνη αφής διαθέτει ανάλυση 3000x2000 resolytion, το σύστημα ήχου υποστηρίζει Dolby Atmos και περιλαμβάνει 4 ηχεία, ενώ η μπαταρία υποστηρίζει την αναπαραγωγή έως 12 ώρες video. Η συσκευή έχει βάρος 1,33 κιλά και η τιμή της ξεκινά από 1.499 ευρώ για την έκδοση με επεξεργαστή Intel Core i5 και φθάνει στα 1.899 ευρώ για την έκδοση με Intel Core i7, 16 GB μνήμη και 512 GB αποθηκευτικό χώρο.

HMD Global - Nokia

Τις εντυπώσεις κατάφερε να κερδίσει η HMD Global, η εταιρεία που έχει την άδεια για την εμπορική εκμετάλλευση κινητών τηλεφώνων με το εμπορικό σήμα της Nokia, ταξιδεύοντας μας για ακόμα μια χρονιά στο παρελθόν. Η εταιρεία παρουσίασε το 8110 4G – το περίφημο κινητό με το πορτάκι το οποίο ωστόσο έχει εμπλουτίσει με νέες δυνατότητες. Το νέο μοντέλο του 8110, έχει WiFi hotspot και περιλαμβάνει μερικές εφαρμογές όπως Facebook και email. Το τηλέφωνο θα έρθει στα 79 ευρώ σε δύο χρώματα και θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια η εταιρεία δεν στάθηκε εκεί αλλά διεύρυνε αρκετά το χαρτοφυλάκιό της. Το κορυφαίο μοντέλο που έρχεται να συναγωνιστεί μοντέλα υψηλών τεχνικών χαρακτηρισιτικών από κατασκευαστές όπως η Samsung και η Huawei είναι το Nokia 8 Sirocco. Το Sirocco κυκλοφορεί με οθόνη 5,5 ιντσών και ανάλυση 2Κ, ενώ η οθόνη του είναι με μειωμένα περιθώρια καλύπτοντας το 95% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευής. Το νέο κινητό έχει διπλή κάμερα και εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Η προτεινόμενη τιμή του είναι τα 749 ευρώ και η διάθεση του θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Alcatel

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά επτά νέα μοντέλα παρουσίασε στο Mobile World Congress και η Alcatel. Η εταιρεία έχει σε όλα τα νέα της smartphones, ακόμη και σε εκείνα που θα πωλούνται στα 99 ευρώ, οθόνες με αναλογία 18:9 αξιοποιώντας την τεχνολογία της μητρικής TCL. Παράλληλα έκανε διαθέσιμη και την δυνατότητα ξεκλειδώματος του κινητού με αναγνώριση προσώπου στα smartphones που ξεκινούν από 149 ευρώ. Η ναυαρχίδα της είναι το Series 5, μία συσκευή με ελάχιστα περιθώρια στην 5,7 ιντσών οθόνη της, διπλή εμπρόσθια κάμερα, καλαίσθητο σχεδιασμό και δυνατότητες που συνήθως βλέπει κανείς σε ακριβότερα μοντέλα, πάνω από τα 229 ευρώ που κοστίζει το Series 5.

Να σημειώσουμε ότι Alcatel και Nokia ήταν οι δύο πρώτοι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το Android Oreo 8.1 Go Edition, μία πιο «ελαφριά» έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google η οποία προσφέρει 50% καλύτερη διαχείριση μνήμης και 15% αυξημένες επιδόσεις.

Sony

Νέες συσκευές με έμφαση στον ήχο στο design αλλά και πρόσθετες λειτουργίες που θυμίζουν κάτι από playstation παρουσίασε και η Sony. Τροποιώντας τον σχεδιασμό των συσκευών της η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε δύο νέα μοντέλα, τα Xperia XZ2 και Xperia XZ2 Compact.

Όπως και όλοι οι προηγούμενοι κατασκευαστές έτσι και η Sony έδωσε στην οθόνη της αναλογία πλευρών 18:9 η οποία στην περίπτωση του Xperia XZ2 έχει διαγώνιο 5,7 ιντσών και στη περίπτωση του Xperia XZ2 Compact έχει διαγώνιο 5,0 ιντσών με ανάλυση Full HD+ (2160 x 1080 pixels) και στις δύο περιπτώσεις. Και οι δύο οθόνες υποστηρίζουν HDR.

Ειδικότερα τώρα το Xperia XZ2 έχει δυνατά στερεοφωνικά ηχεία αλλά και το ολοκαίνουργιο σύστημα δυναμικής δόνησης (Dynamic Vibration System), που ζωντανεύει το περιεχόμενό σας, εμπνευσμένο από το play station. Η κάμερα Motion Eye διαθέτει πλέον την πρώτη παγκοσμίως λειτουργία 4Κ HDR για βιντεοσκόπηση σε smartphone και τη λειτουργία λήψης βίντεο Full HD σε super slow motion με 960 καρέ/δευτερόλεπτο (FPS).

Όσο για το XZ2 Compact η εκτεταμένη οθόνη περιλαμβάνει και την εμπειρία κάμερας Motion Eye™ με τις προηγμένες τεχνολογίες AV της Sony για μέγιστο βαθμό ψυχαγωγίας. Τόσο το Xperia XZ2 όσο και το Xperia XZ2 Compact επίσης καλύπτουν τις προδιαγραφές IP68 και επομένως αντέχουν στη σκόνη και στο νερό. Ο επεξεργαστής είναι ο Qualcomm Snapdragon 845 με τη μνήμη στα 4GB, ενώ η βασική κάμερα έχει ανάλυση 19 megapixels, προσφέροντας super slow-motion Full HD video στα 960fps αλλά και εγγραφή βίντεο 4K HDR για πρώτη φορά.

ZTE

Νέα συσκευή ανακοίνωσε και η ΖΤΕ και πιο συγκεκριμένα το Blade V9, το οποίο έρχεται με οθόνη 5,7 ιντσών με αναλογία 18:9 και την οθόνη να καλύπτει το 83,6% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευής. Η κάμερα έχει ανάλυση 16 megapixels, ενώ η προτεινόμενη τιμή για την ευρωπαϊκή αγορά είναι τα 279 ευρώ.

LG

Το V30S ThinQ με ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσίασε και η LG. Μετά από έρευνα ενός χρόνου, το νέο έξυπνο κινητό περιλαμβάνει διαφοροποιημένες και διαισθητικές λύσεων βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως και όλες οι προηγούμενες εταιρείες η LG δίνει έμφαση και στην κάμερα, την οποίο κάνει εξυπνότερη και πιο εύχρηστη με την τεχνολογία Vision Al αλλά και στην αναγνώριση φωνής και εικόνας με την τεχνολογία Voice AI η οποία ενισχύει σημαντικά το εύρος των διαθέσιμων φωνητικών εντολών στo τελευταίο smartphone. Το LG V30S ThinQ έρχεται με RAM 6GB και μνήμη χωρητικότητας 128GB ενώ το LG V30s+ ThinQ έρχεται με μνήμη 256GB. Και τα δύο μοντέλα «φορούν» επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon ™ 835 Mobile Platform ενώ τρέχουν το λειτουργικό Android 8.0 Oreo. Επιπλέον διαθέτει OLED FullVision οθόνη 6.0 ιντσών με αναλογία 18:9 και ανάλυση 538ppi.

Fluo

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει και η ελληνική εταιρεία M&T με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει λανσάρει μία σειρά από smartphones και tablets με την επωνυμία Fluo. Τα μοντέλα της Fluo, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη, χαρακτηρίζονται από καλή σχέση ποιότητας τιμής ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία περιλαμβάνει στα πλάνα της τη διεθνή επέκταση αρχικά σε γειτονικές αγορές όπως η Τουρκία και τα Βαλκάνια και στη συνέχεια σε Μέση Ανατολή και η Αφρική. Συγκεκριμένα το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στην έκθεση φέρει την ονομασία Fluo Z. Με οθόνη 5 ιντσών FHD διαθέτει 4 GB RAM και μνήμη 64 GB, διπλή οπίσθια κάμερα (13 και 2 MP) αντίστοιχα και μπροστά κάμερα στα 16 MP. To νέο κινητό τρέχει λειτουργικό Android 7.

Neffos

Τα Neffos Ν1 και C7 παρουσίασε και η Tp Link δίνοντας κι αυτή με τη σειρά της έμφαση στην κάμερα. Το Neffos N1 είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που έχει στο πίσω μέρος του διπλή κάμερα, δηλαδή δύο κάμερες Sony IMX386 12-megapixels, ενώ έχει και οκταπύρηνο επεξεργαστή MediaTek Helio P25 που «τρέχει» στα 2.6GHz και συνδυάζεται με μνήμη 4GB RAM, για ισχυρότατες δυνατότητες εξελιγμένου multitasking και gaming.

Όσο για το Neffos C7, είναι σχεδιασμένο με μεταλλικό σώμα και διαθέτει ευκρινέστατη μπροστινή κάμερα 8 megapixel για selfies, video-conference στην μεγάλη οθόνη 5.5 ιντσών της συσκευής.

Wiko

Με μότο το Smartphone είναι οθόνη και η οθόνη είναι το smartphone και η γαλλική Wiko παρουσίασε μία αρκετά ευρεία γκάμα νέων συσκευών που κινούνται σε προσιτά επίπεδα και προσφέρουν τη δυνατότητα για ευρεία θέαση (σ.σ. χάρη στην αναλογία οθόνης 18:9 που υποστηρίζουν) σε συσκευές που κοστίζουν από 79 έως 299 ευρώ.

Οι συσκευές που κέρδισαν περισσότερο τις εντυπώσεις ήταν τα μοντέλα της σειράς View2 και View 2Pro) που έρχονται με format πλήρους οθόνης 19:9 και με ακόμη πιο λειτουργική επιφάνεια οθόνης. Το full view format, όπως το αποκαλεί η εταιρεία συνδυάζεται με οπίσθια κάμερα στα 13 megapixels 3 GB μνήμη στην περίπτωση του View 2 και 32 GB αποθηκευτικό χώρο (επεκτάσιμο μέσω microSD) και 16 MP που συνδυάζονται με 4 GB και 64 GB στο View2 Pro. Επιπλέον η σειρά περιλαμβάνει και τις εκδόσεις Go, Lite και Max αλλά και 3 ακόμη νέα μοντέλα στη σειρά Υ.

Αποστολή στη Βαρκελώνη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider