1,6 δισ. ευρώ σε μια διετία ξόδεψαν οι ξενοδόχοι σε ανακαινίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
1,6 δισ. ευρώ σε μια διετία ξόδεψαν οι ξενοδόχοι σε ανακαινίσεις
Νέα στοιχεία για τον τουριστικό κλάδο από την ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Περί τα 1,618 δισ. ευρώ επένδυσαν οι έλληνες ξενοδόχοι την διετία 2017 - 2018 για επισκευές κι ανακαινίσεις των μονάδων τους, όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο : «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018», που παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η έρευνα, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε. το ΙΤΕΠ, αποδεικνύει παράλληλα την δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, όπως επεσήμαναν η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κ. Κωνσταντίνα Σβύνου και ο καθηγητής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Πετράκος.

Η τάση μάλιστα για αναβάθμιση και ανανέωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 25% το Μάιο και κατά 20% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017.

Παρά τις θετικές προαναφερθείσες ενδείξεις ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή εποχικότητα του αλλά κι έντονο δυισμό.

Συγκεκριμένα, το Μάιο το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60% ενώ τον Αύγουστο 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.

Παράλληλα, 5 περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών μεγεθών στη χώρα μας, γεγονός που μαρτυρά τον έντονο δυισμό του κλάδου.

Όλα τα παραπάνω έχουν αφενός σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες κι αφετέρου επηρεάζουν αρνητικά και τις επιδόσεις όσων ξενοδοχείων βρίσκονται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Όσον αφορά στην πληρότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου καταγράφεται ανοδική τάση μόνο το Μάιο, ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα από το 2014 έως σήμερα.

Επίσης κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα, δηλ. το Μάιο και τον Αύγουστο, παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές διάθεσης των δωματίων. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, από το 2012 μέχρι το 2018 ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2016, οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κλπ).

Σχολιάζοντας την Έκθεση του ΙΤΕΠ, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι : «Σήμερα παρουσιάστηκε η Ετήσια πρωτογενής Έκθεση για την κατάσταση στην ελληνική αγορά των ξενοδοχείων και πιστεύω ακράδαντα πως τα συμπεράσματά της μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη πυξίδα για όλους. Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Έκθεση, τον όγκο των επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Οι επενδύσεις μόνο σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων ξεπέρασαν το ποσό 1,6 δισ. ευρώ σε μία διετία. Καλώ την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, εφόσον απαλλαγούν από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και θεσπιστούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider