Ζήτημα επιβίωσης θα αντιμετωπίσουν ορισμένα ελληνικά ξενοδοχεία, εξαιτίας των καθυστερήσεων καταβολής οφειλών από τον μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης, TUI, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει πως έχει δει μια σειρά τροποποιημένων συμβολαίων που εξέδωσε τον Νοέμβριο η Tui, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να πληρωθούν τα 3/4 των οφειλών τους για διαμονές πελατών του ταξιδιωτικού κολοσσού που πραγματοποιήθηκαν φέτος.
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πληρωμές πραγματοποιούνταν συνήθως δύο μήνες μετά την αναχώρηση του πελάτη και αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά ξενοδοχείο. Στη δύσκολη δε αυτή συγκυρία τα εν λόγω ποσά κρίνονται αναγκαία για την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σφόδρα το τελευταίο διάστημα και αναμένουν ακόμα δυσκολότερο χειμώνα χάρη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τους FT μάλιστα το ποσό σε δύο ενδεικτικές περιπτώσεις ξενοδόχων ξεπερνά τις 600.000 ευρώ. Τα δύο αυτά ξενοδοχεία μάλιστα για επιβιώσουν θα πρέπει να αιτηθούν τραπεζικό δάνειο.
Σύμφωνα μάλιστα με έναν τρίτο ξενοδόχο που μίλησε στους FT «οι Έλληνες συνάδελφοί του μοιάζουν να τιμωρούνται από την Tui επειδή επέκτειναν τους όρους πίστωσης σε μία χρονιά που στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να το κάνουν».
Από πλευράς της η Tui ανέφερε σε δήλωσή της ότι «είχε δώσει μεγάλες προκαταβολές σε ξενοδόχους για το φετινό καλοκαίρι και ότι έχει επικοινωνήσει με «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και στην Ελλάδα για να συζητήσει σχέδια πληρωμής και επιλογές.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα η «εταιρεία συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και πάνω από 2.000 στην Ελλάδα» ωστόσο οι οφειλές σε Έλληνες ξενοδόχους ήταν πολλαπλάσιες αφού η χώρα θεωρούνταν ως ασφαλέστερος προορισμός και η κίνηση ήταν αυξημένη συγκριτικά με τους Ισπανούς ανταγωνιστές.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Tui έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. από την γερμανική κυβέρνηση με μορφή κρατικών δανείων στήριξης κι επιδιώκει να διασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περαιτέρω. Ο λόγος είναι φυσικά η υγειονομική κρίση η οποία έχει περιορίσει την ζήτηση ενώ υποχρεώνει και τις ταξιδιωτικές εταιρείες να καταβάλουν πολλές αποζημιώσεις σε πελάτες που αναγκάστηκαν να ματαιώσουν αιφνιδίως τις διακοπές τους.
Αναλυτές της Barclays έχουν εκτιμήσει ότι η γερμανοαγγλική εταιρεία έχει πιθανώς χάσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ το τελευταίο οκτάμηνο, όπως γράφουν οι FT, εκφράζοντας φόβους για μια ακόμα χειρότερη έκβαση από τις καθυστερήσεις πληρωμών που θα μπορούσε να μοιάζει με την περίπτωση της Thomas Cook.