Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση ρευστότητας, ύψους 120 εκατ. ευρώ στην Aegean από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την περίοδο 23 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2020.
Βάσει της σχετικής διάταξης, το σχέδιο της οποίας έλαβε πρόσφατα και την έγκριση της ΕΕ , η κεφαλαιακή ενίσχυση θα καταβληθεί κατόπιν της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ στην οποία οφείλει να προχωρήσει η αεροπορική εταιρεία.
Την καταβολή του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσει η παράδοση στο ελληνικό δημόσιο ελεύθερων μεταβιβάσιμων τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της «Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ» (warrants), χωρίς επιβάρυνση. Μέσω αυτών το ελληνικό δημόσιο θα έχει δικαίωμα απόκτησης μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως προβλέπεται η άσκηση των warrants μπορεί να γίνει μετά και την συμπλήρωση του δεύτερου έτους από την ημερομηνία εκταμίευσης των 120 εκατ. ευρώ και πριν από την λήξη του πέμπτου έτους. Ωστόσο η Aegean έχει το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά τους, στην αγοραία αξία τους η οποία καθορίζεται από τη διαφορά της μέσης τιμής της μετοχής κατά τις τελευταίες 60 ημέρες από την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος και της τιμής κτήσης.
Επιπλέον αν κάτοχος των warrants είναι το Δημόσιο, απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν την άσκηση του δικαιώματος αγοράς. Τέλος, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η υλοποίηση της άσκησης των warrants μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Να σημειωθεί ότι όπως και στις λοιπές ενισχύσεις από πλευράς Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, η διάταξη προβλέπει πως το ποσό των 120 εκατ. ευρώ είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά.
Για την παροχή της κεφαλαιακής ενίσχυσης η Aegean υποχρεούται να υποβάλει έως τις 30 Ιουνίου 2021 στις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη έκθεση των εσόδων και εξόδων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της μεταφοράς επιβατών για την συγκεκριμένη περίοδο, πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση αλλά και τυχόν άλλες ενισχύσεις για την πανδημία δεν ξεπερνά τις ζημιές της εταιρείας λόγω του COVID-19.