Σε συμφωνία με την Μ. Βρετανία για πιστοποιητικό εμβολιασμού προσβλέπει το υπουργείο Τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε συμφωνία με την Μ. Βρετανία για πιστοποιητικό εμβολιασμού προσβλέπει το υπουργείο Τουρισμού
Σε συμφωνία με την Μ. Βρετανία για πιστοποιητικά εμβολιασμού προσβλέπει η Ελλάδα

Στις διμερείς συμφωνίες για να αναθερμάνει την τουριστική ζήτηση την φετινή σεζόν στρέφεται το υπουργείο Τουρισμού, προσπαθώντας να προλάβει το δυσμενές σενάριο να μην υιοθετηθεί ούτε και φέτος μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τις μετακινήσεις των τουριστών.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας σε σημερινή συνέντευξή του στη ενημερωτική εκπομπή «Today», με τους δημοσιογράφους κ.κ. Nick Robinson και Martha Kearney, ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.

Αναφερθείς στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «η λογική είναι ότι, φυσικά, δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές, όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, άρα αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδοχή Βρετανών τουριστών το καλοκαίρι του 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατ. -σε μια 'κανονική' χρονιά. Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα 'ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι».

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τις βρετανικές αρχές βρίσκεται στο προσκήνιο των προσπαθειών δεδομένου ότι ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα είναι αρκετά υψηλός. Μια τέτοια συμφωνία μάλιστα θα μπορούσε να εμπνεύσει αισιοδοξία για την αντιστροφή των αρνητικών ρεκόρ που καταγράφηκαν πέρυσι στον κλάδο. Κι αυτό γιατί η Βρετανία συγκαταλέγεται στις σημαντικές χώρες-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Σημειωτέον ότι οι τουριστικές εισπράξεις από την Βρετανία την χρονιά ρεκόρ του 2019 κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση, 31,9% από έτος σε έτος, αφήνοντας στα ελληνικά ταμεία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αύξηση της τάξης του 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3.499 χιλ. ταξιδιώτες. Ωστόσο πέρυσι οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση της τάξης του 73,9%.

Προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται μάλιστα και για την αγορά του Ισραήλ, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα. Να θυμίσουμε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο ισραηλινό κράτος, συζητήθηκε η υιοθέτηση του «πράσινου διαβατηρίου», ενός διαβατηρίου με το οποίο όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας χωρίς του περιορισμούς που θα ισχύουν κάθε φορά – PCR τεστ ή καραντίνα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την άφιξη. Παράλληλα υπεγράφη πενταετή συμφωνία μεταξύ του υπουργού τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και της ισραηλινής ομολόγου του κα Orit Farkash-Hacohen για διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού εν γένει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider