Αναζητούνται «αντίδοτα» για τον ελληνικό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναζητούνται «αντίδοτα» για τον ελληνικό τουρισμό
Πυρετός διπλωματικών επαφών για να αντισταθμιστεί το «φρένο» που έφερε στις κρατήσεις από την Μεγάλη Βρετανία η παραμονή της χώρας μας στην πορτοκαλί λίστα.

Αντίδοτο για τον βρετανικό «ιό» που χτύπησε τον ελληνικό τουρισμό αναζητούν οι φορείς του κλάδου, μετά και τις αποφάσεις της Βρετανίας να διατηρήσει την χώρα μας στις πορτοκαλί χώρες, φρενάροντας τις όποιες κρατήσεις υπήρχαν για Ελλάδα.

Οι πρώτες ενδείξεις προβλημάτισαν έντονα τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς δεδομένου ότι η Βρετανία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές-τροφοδότες της χώρας, η οποία μάλιστα κατέγραψε ζήτηση ήδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν κι επισήμως τα σύνορα της Ελλάδας.

Η βρετανική πληγή

Στην περίπτωση των ξενοδοχείων μάλιστα δεν ήταν λίγες οι μονάδες που μετά τις βρετανικές ανακοινώσεις αποφάσισαν να καθυστερήσουν το άνοιγμά τους για την φετινή σεζόν. Ακόμα και οι πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις της βρετανίδας πρέσβη στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, ότι η χώρα μας θα μπει στην «πράσινη λίστα» στην αμέσως επόμενη αναθεώρησή της, προς το τέλος Ιουνίου, δεν φαίνεται να καθησύχασαν τους ανθρώπους του τουρισμού, με πολλούς εξ αυτών να αναφέρουν ότι ο κίνδυνος να χαθεί όχι μόνο ο Ιούνιος αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου παραμένει ορατός.

Οι φόβοι ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο στηρίζονται στην δυναμική της βρετανικής αγοράς, μια δυναμική που διατηρήθηκε ακόμα και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2019, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις βρετανών τουριστών στη χώρα μας οι οποίοι έφεραν περί τα 2,5 δισ. έσοδα. Ακόμα και πέρυσι όμως, όπου ο κλάδος υπέστη καθίζηση, το Ην. Βασίλειο διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση των βασικών χωρών της Ελλάδας, με 1,2 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με στοιχεία από ΥΠΑ, ΔΑΑ και Fraport Greece.

Τουριστικής διπλωματίας συνέχεια

Πέρα από τις μονάδες που αποφάσισαν να καθυστερήσουν το άνοιγμά τους, το βρετανικό εμπάργκο, έφερε αναδιάταξη των σχεδίων και νέες προσπάθειες ενίσχυσης των τουριστικών ρευμάτων από άλλες αγορές όπως αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ. Με αυτό τον στόχο αλλά και με έντονους ρυθμούς, συνεχίζεται και η τουριστική διπλωματία του αρμόδιου υπουργείου της χώρας μας σε άλλες δυναμικές αγορές.

Ήδη στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, επισκέφτηκε την Ολλανδία και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τουριστικούς φορείς με στόχο την άρση των περιορισμών που ισχύουν για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας από τις 30 Μάη.

Για το σκοπό αυτό, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε στην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, κα Anita van den Ende, το νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μας, τονίζοντας την ανάγκη χαλάρωσης της οδηγίας για τα ταξίδια στα Ελληνικά νησιά. Η συνάντηση είχε ενθαρρυντική κατάληξη με την αξιωματούχο να δεσμεύεται για επανεξέταση των τουριστικών οδηγιών σε σχέση με την Ελλάδα.

Θετικό ήταν το κλίμα και κατά την συνάντηση του κ. Θεοχάρη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του tour operator «SUNWEB», κ. Mattijs ten Brink -έναν από τους σημαντικότερους online Tour Operators στην Ολλανδική αγορά για την Ελλάδα. Κατά την συνάντηση αυτή ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να δέχεται κατά την είσοδο στην χώρα ταξιδιώτες είτε με PCR test 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών, γεγονός που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις κρατήσεις από την Ολλανδία αφού μειώνει αισθητά το κόστος για μία οικογένεια που επιθυμεί να ταξιδέψει.

Προσπάθειες έγιναν και για την πολυπόθητη επέκταση της σεζόν, με επιπλέον πτήσεις από την Ολλανδία προς την Ελλάδα ως τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν οι φθινοπωρινές διακοπές για τους Ολλανδούς μαθητές, στο τέλος Οκτωβρίου, κατά την συνάντηση του υπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ολλανδίας (ANVR), κ. Frank Oostdam και το Γενικό Διευθυντή της TUI Nederland, κ. Arjan Kers. Σε αυτή την περίπτωση βασικό ρόλο έπαιξε η διαβεβαίωση εκ μέρους του κ. Θεοχάρη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει την κάλυψη των νοσηλευτικών δαπανών για όσους φιλοξενούμενους τυχόν νοσήσουν από Covid-19 στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη αυτή μέχρι στιγμής δεν καλύπτουν μέχρι στιγμής οι ολλανδικές ασφαλιστικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τους tour operator να ακυρώνουν τις πτήσεις σε χώρες οι οποίες βρίσκονται στην «κίτρινη» ζώνη ή να επαναπατρίζουν τους ταξιδιώτες τους σε περίπτωση μεταβολής της ταξιδιωτικής οδηγίας. Αν εντέλει οι πτήσεις παραταθούν, η ενίσχυση θα είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι η TUI Nederland αντιπροσωπεύει το 29% της ολλανδικής αγοράς για την Ελλάδα, με περίπου 200.000 πακέτα διακοπών ετησίως.

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα και κατά την συνάντησή του κ. Θεοχάρη με τον ιδιοκτήτη του tour operator «Corendon» κ. Atilay Uslu και τον CEO του ίδιου Οργανισμού, με τους εκπροσώπους του «Corendon» να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση «της τελευταίας στιγμής», βασιζόμενοι στα στοιχεία των πρώτων κρατήσεων από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σκανδιναβία και Ρωσία τα επόμενα στοιχήματα

Επόμενος σταθμός των διπλωματικών επαφών του Έλληνα υπουργού με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, αρχής γενομένης από την Δανία.

Μετά και τη δυσάρεστη έκπληξη από τους Βρετανούς και ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες κρατούν στάση αναμονής οι ελπίδες στρέφονται και στην Ρωσία, παρότι η αγορά καταγράφεται υποτονική μέχρι στιγμής. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 20 Ιουνίου, όπου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, σχεδιάζεται η επανέναρξη των προγραμμάτων πτήσεων τσάρτερ

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ Μόσχας και Αθήνας πετούν οκτώ τακτικές πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Aeroflot και την Aegean Airlines, και μία πτήση της εταιρείας S7 στη διαδρομή Μόσχα-Θεσσαλονίκη. Την 1η Ιουνίου επίσης ξεκίνησε εβδομαδιαία πτήση της S7 από τη Μόσχα για Ηράκλειο Κρήτης ενώ στις 4 Ιουνίου ξεκίνησε και η πρώτη επίσης εβδομαδιαία πτήση της S7 για τη Ρόδο. Για τις 17 Ιουνίου μάλιστα, η εταιρεία Ural Airlines θα ξεκινήσει τη διαδρομή Αικατερινμπούργκ – Ηράκλειο.

Πέρα από τις διμερείς επαφές, ιδιαιτέρως θετική χαρακτηρίζεται και η έγκαιρη υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού καθώς και οι δράσεις στο μέτωπο της αναγνώρισης τρίτων εμβολίων. Μέχρι στιγμής όμως η αισιοδοξία εξακολουθεί να μην αποτυπώνεται στις κρατήσεις, με την μόνη αύξηση που παρατηρείται να προέρχεται αποκλειστικά από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, γεγονός που δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους «πορτοκαλί» αποκλεισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider