Απόδραση στη Δυτική Ελλάδα - Γεύσεις, οινογνωσία, φιλοξενία

Ζωή Σπίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόδραση στη Δυτική Ελλάδα - Γεύσεις, οινογνωσία, φιλοξενία
Οι προορισμοί της Ελλάδας δεν σταματούν ποτέ να εκπλήσσουν.

Οι προορισμοί της Ελλάδας δεν σταματούν ποτέ να εκπλήσσουν.

Άλλη μία απόδειξη επ' αυτού αποτελούν οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας, δύο από τους σημαντικότερους προορισμούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ενδεχομένως να μην είναι η αρχική σκέψη πολλών για τις καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο διαθέτουν ό,τι χρειάζεται ο κάθε ταξιδιώτης. Μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, φυσική ομορφιά, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μοναδικές γεύσεις και φυσικά, φιλοξενία.

Ο αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος αναφερόμενος στις μοναδικές ομορφιές του προορισμού δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η διοργάνωση αυτού του ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων δράσεων τουριστικής προβολής της ΠΔΕ 2024, δόθηκε η ευκαιρία αναδείξουμε όμορφα μέρη της Ολυμπιακής Γης. Η δράση αυτή αποτελεί για εμάς ένα εργαλείο που ενέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ενισχύει με άμεσο τρόπο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να αποκομίσουν και άλλοι τις μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοί μας μέσα από τη σύντομη αυτή επίσκεψη στην Ολυμπιακή Γη της καρδιάς μας!».

Ορμητήριο για την περιήγησή μας αποτέλεσε το Grand Elis Hotel στα Σαβάλια Ηλείας, ένα ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του μόλις την 1η Μαΐου και φιλοδοξεί να δημιουργήσει στους επισκέπτες του ανεξίτηλες και μοναδικές εμπειρίες.

Το τοπίο στο οποίο έχει δομηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι πράγματι ειδυλλιακό, καθώς βρίσκεται σε μία όαση ηρεμίας και γαλήνης δίπλα στη θάλασσα, με θέα το νησί της Ζακύνθου. Επιπλέον, περιβάλλεται από ένα πευκόδασος 85.000 τ.μ. που σε συνδυασμό με το γαλάζιο της θάλασσας δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Πρόκειται για ένα eco – friendly συγκρότημα που ακολουθεί υψηλά πρότυπα φιλοξενίας με 82 δωμάτια φιλοξενίας και σουίτες, σε τρία κτήρια.

Το φυσικό φως και η υπέροχη θέα στη θάλασσα, τους καταπράσινους κήπους και την μεγάλη πισίνα, η εξαιρετική αρχιτεκτονική και οι σύγχρονες ανέσεις, συνθέτουν το ιδανικό μέρος για στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει στα άνετα πολυτελή κρεββάτια δίπλα στην πισίνα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και πίνοντας δροσιστικά κοκτέιλ, για μια αναζωογονητική εμπειρία.

Εναλλακτικά, μπορεί να χαρεί την παραλία του ξενοδοχείου, με τη γνωστή χρυσή άμμο, απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου, για μια εξίσου συναρπαστική εμπειρία από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Το όνομά του ξενοδοχείου προκύπτει από τον δήμο Ήλιδας στον οποίο εντάσσεται γεωγραφικά. Ήλιδα ή Ήλις ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ηλείας στην Πελοπόννησο, κτισμένη, κατά τον Παυσανία (23-26), στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, πριν αφήσει την ορεινή ενδοχώρα, και ρέει δίπλα από το γυμνάσιο. Ονομαζόταν δε Κοίλη Ήλις από την διαμόρφωση του εδάφους.

Η Ήλιδα κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, βρισκόταν δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και στην μυκηναϊκή εποχή έγινε ανεξάρτητο βασίλειο, από τις σπουδαιότερες πόλεις ολόκληρης της Ηλείας.

Στην Ήλιδα μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαίο θέατρο, μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας, που το καλοκαίρι φιλοξενεί μοναδικές θεατρικές παραστάσεις.

Ξενάγηση στο Achaia Clauss – Το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας

Πρόκειται για ένα ιστορικό οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1891. Σήμερα παράγει πλέον τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση. Αληθινή όαση, παραδίδει την ομορφιά, την παράδοση και την ιστορία της στο χρόνο, στους χιλιάδες επισκέπτες της και σε όσους την αγαπούν και φροντίζουν για τη διατήρηση της μοναδικής της υπόστασης.

Η Achaia Clauss αποτελεί σελίδα από την ιστορία του τόπου, που αρνείται πεισματικά να παλιώσει και διατηρεί όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των περιπετειών που εκτυλίσσονται από το 1854, τότε που ο νεαρός Γουσταύος Κλάους ανακάτεψε τα ήθη, τα έθιμα και το αστικό status της εποχής, δημιουργώντας κομμάτι–κομμάτι την παλαιότερη Πρέσβειρα Οίνου της Ελλάδας στον κόσμο, που χάραξε τα χνάρια της Οινοποίησης με ανεξίτηλες γραμμές. Το 2018 προχώρησε στην ίδρυση Wine Club.

Εκεί μπορείτε να δείτε και ένα από τα 108 συλλεκτικά μπουκάλια με την σοδειά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2004 ένεκα του ελληνικού χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης και στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο, ο οποίος εξυπηρετεί και τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.

Στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων - Επίσκεψη στο Φεστιβάλ Χελμού 2024

Το πρώτο φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων και μουσικής που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού μέσα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού και του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Ένας θεσμός που επαναπροσδιορίζει τους ορίζοντες των ελληνικών Φεστιβάλ, διευρύνει το φάσμα λειτουργίας ορεινών Κέντρων αθλητισμού και Αναψυχής και δίνει το έναυσμα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα βουνά της Ελλάδας με έναν συναρπαστικό τρόπο γεμίζοντας μοναδικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα τις βαλίτσες των συμμετεχόντων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας που φιλοξενεί ένα Event αυτής της κλίμακας δίνοντας οικονομική ανάσα και προοπτικές σε μια δημοτική επιχείρηση που εξελίσσεται σταθερά μέσα στα τελευταία έτη.

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της διοργάνωσης είναι η εναρμόνιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού διοργανώνονται μια σειρά από υπαίθριες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το όραμα των διοργανωτών είναι ο Χελμός να γίνει «Ένα βουνό για όλους», ένα σπίτι για χιλιάδες κατασκηνωτές που έχουν την δυνατότητα να κατασκηνώσουν στις ειδικά διαμορφωμένες περιοχές camping και για 3 μέρες οι πρόποδες του Χελμού να γίνουν το σπίτι τους. Όλα αυτά με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Χελμού, που είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου και Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου

Δέος προκαλεί η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου που βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ.

Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή.

Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται «κολλημένη» στο βράχο καθηλώνοντας και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.

Γαστρονομία

Στην καρδιά της Κουρούτας βρίσκεται η παραθαλάσσια ταβέρνα «Αxilleion Mare Restaurant», την οποία οι ντόπιοι την αποκαλούν «Ντίνο», ένα παρατσούκλι που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη της εδώ και αρκετά χρόνια. Στο «Αxilleion Mare Restaurant» θα βρείτε ποικιλία μαγειρευτών κυρίως όμως φρέσκο ψάρι.

Φανταστικές ήταν οι γεύσεις που στο «Σπίτι της Μαριώς» στα Καλάβρυτα που ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι. Τσιγαριαστά βλίτα με ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, φασόλια κερτεζίτικα με μάραθα και καρότα, ντόπιο κοτόπουλο, και εκπληκτικό κοντοσούβλι που από μόνο του αξίζει μία επίσκεψη.

Και φυσικά το «βαρύ πυροβολικό» κατά τον ιδιοκτήτη, αγριόχοιρο με οξύμελο και φακές αλλά και στιφάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider