Σε εξωτερικό και νησιά θα αποδράσουν οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε εξωτερικό και νησιά θα αποδράσουν οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Οι προορισμοί που εμφανίζουν υψηλές πληρότητες

Αυξημένη αναμένεται η πληρότητα για το τριήμερο της 28 Οκτωβρίου με τους Έλληνες να επιλέγουν είτε προορισμούς του εξωτερικού είτε νησιά για τις αποδράσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιθυμία των Ελλήνων να ταξιδέψουν παραμένει ακμαία και φέτος, με τις πληρότητες στις πτήσεις του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, της Aegean, να εμφανίζονται υψηλές. Χάρη σε αυτό μάλιστα και με στόχο να ικανοποιήσει την υπάρχουσα ζήτηση, τις ημέρες κοντά στην 28η Οκτωβρίου η Aegean προχωρά σε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.

Χαρακτηριστικό των φετινών αποδράσεων αποτελεί η στροφή σε προορισμούς του εξωτερικού αλλά και η επιλογή νησιωτικών προορισμών, με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται μέχρι σήμερα.

Οι προορισμοί του εξωτερικού που επιλέγουν οι Έλληνες

Στην περίπτωση του εξωτερικού οι πτήσεις της Aegean από και προς τη βάση της Αθήνας εμφανίζουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, πέντε μονάδες υψηλότερη από ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Υψηλές πληρότητες εμφανίζουν και οι πτήσεις που ξεκινούν από την έτερη βάση του αερομεταφορέα στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια η πληρότητα φτάνει στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης στο 85%, αυξημένη πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Στο ραντάρ των Ελλήνων ταξιδιωτών για το φετινό τριήμερο βρίσκονται από τη βάση της Αθήνας η Μαδρίτη, η Βενετία, η Νίκαια, το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Αντίστοιχα από τη βάση της Θεσσαλονίκηςμ οι ταξιδιώτες επιλέγουν να ταξιδέψουν στη Ρώμη, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντοφ, το Βερολίνο και το Αννόβερο. Να θυμίσουμε ότι εγχώριος αερομεταφορέας την 28η Οκτωβρίου ξεκινάει και νέο απευθείας δρομολόγιο από τη βάση της Θεσσαλονίκης συνδέοντας την συμπρωτεύουσα με το Άμστερνταμ.

Για όσους δε επιλέγουν να ταξιδέψουν με γκρουπ για το τριήμερο, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που ξεχωρίζουν είναι η Λισαβόνα, η Ρώμη, το Μαρόκο, αλλά και το Παρίσι, ενώ υψηλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται και τα πιο μακρινά ταξίδια, εκτός Ευρώπης.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, γεγονός που αποδεικνύει οι γεμάτες πτήσεις στα εντελώς νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Άμπου Ντάμπι που ξεκινούν στις 27 Οκτωβρίου.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκεται και η Κωνσταντινούπολη, προορισμός που καταλαμβάνει την 6η θέση των κορυφαίων επιλογών εξωτερικού των ταξιδιωτών έως τώρα, με ισχυρή ανοδική τάση. Το 2024 μάλιστα η AEGEAN καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 50% στην επιβατική κίνηση για την αγορά της Τουρκίας, αναμένοντας να μεταφέρει έως το τέλος του έτους πάνω από 400 χιλ. επιβάτες.

Η κίνηση από την Αθήνα προς προορισμούς εξωτερικού παρατηρείται αυξημένη κυρίως στο διάστημα από 24 έως 26 Οκτωβρίου ενώ από την Θεσσαλονίκη, όπου η αργία του Αγίου Δημητρίου είναι Σάββατο, από τις 25 έως και τις 27 Οκτωβρίου. Όσο για την επιστροφή, ιδιαίτερη κίνηση καταγράφεται από το απόγευμα της 28ης έως και το μεσημέρι της 29 Οκτωβρίου τόσο προς την Αθήνα όσο και προς Θεσσαλονίκη με τις περισσότερες διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις να έχουν ήδη εξαντληθεί.

Οι κορυφαίοι προορισμοί του εσωτερικού

Υψηλές πληρότητες εμφανίζονται ωστόσο και στο δίκτυο εσωτερικού με τα δρομολόγια από και προς τη βάση της Αθήνας να παρουσιάζουν πληρότητα που ξεπερνά το 70%, αυξημένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του 2023. Αντίστοιχα, τα δρομολόγια από και προς τη βάση της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν πληρότητα που αγγίζει το 80%, γεγονός που οδηγεί σε μια αύξηση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με πέρσι.

Όσο για τους προορισμούς εντός συνόρων που επιλέγουν οι Έλληνες για το τριήμερο, στο top5 περιλαμβάνονται τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Μυτιλήνη και η Ζάκυνθος για την περίπτωση της Αθήνας. Όσο για την βάση της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο βρίσκονται η Χίος, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Μυτιλήνη και η Κως.

Οι ημέρες υψηλής κίνησης είναι αναμενόμενα από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου με την επιστροφή των ταξιδιωτών να μην επεκτείνεται πολύ περισσότερο. Όσο για τους παραδοσιακά αγαπημένους προορισμούς, όπως είναι το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Αλεξανδρούπολη παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας και συχνότητας των πτήσεων έχουν την τάση να παρουσιάζουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί της επιβατικής κίνησης

Aegean: Νέο πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων 2024 - Αιτήσεις έως τις 31/12

Γιατί ο Ευρωπαϊκός Νότος νικά το γαλλογερμανικό άξονα σε ανάπτυξη – «Κλειδί» τουρισμός και κονδύλια ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider