Ένα εκατομμύριο Έλληνες με νεφρικά προβλήματα - 10.000 οι ασθενείς τελικού σταδίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα εκατομμύριο Έλληνες με νεφρικά προβλήματα - 10.000 οι ασθενείς τελικού σταδίου
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στην Ελλάδα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς και από αυτά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε). Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση - περιτοναϊκή κάθαρση).

Παγκοσμίως, ένας στους δέκα ενήλικες πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η θνητότητα που σχετίζεται με τη Νεφρική Νόσο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την 5η κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2040. Αιτία αποτελεί η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (πολίτες, ασθενείς, ιατρική και επιστημονική κοινότητα, φορείς, πολιτεία) αναφορικά με τη ΧΝΝ, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας που σχετίζεται με τη νόσο. Σύμφωνα με την Ε.Ν.Ε., κύριες αιτίες εμφάνισης της ΧΝΝ, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βασική επιπλοκή η αναιμία

Η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται συχνά από αναιμία. Αυτό συμβαίνει διότι οι νεφροί παράγουν την ερυθροποιητίνη που είναι ορμόνη η οποία επιδρά στο μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μειώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια και η μείωσή της οδηγεί σε αναιμία. Η αναιμία προκαλεί κούραση διότι δε μεταφέρεται από το αίμα αρκετό οξυγόνο για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου. Στη νεφρική ανεπάρκεια συσσωρεύονται στο αίμα νοσηρές ουσίες που κανονικά έπρεπε να αποβάλλονται διαμέσου των ούρων.

Ο επιπολασμός της αναιμίας αναγνωρίζεται ότι αυξάνεται καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία, παρουσιάζοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη βαρύτητα σε προχωρημένα στάδια ΧΝΝ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναιμία της ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με στάδιο 3-5 και ο επιπολασμός μπορεί να αυξηθεί από 43,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 σε 93,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Με μήνυμα το «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών», η Παγκόσμια Ημέρας Νεφρού 2022 (10/3) επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της XΝΝ καθώς και τη φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Μέσα από μια σειρά δράσεων καλεί όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος γνώσης και ενημέρωσης για την πρόληψη της νεφρικής νόσου, τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της.

Οι δράσεις της ΕΝΕ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, η Ε.Ν.Ε πραγματοποιεί δράσεις όπως τη διοργάνωση Διαδικτυακής Ημερίδας Ενημέρωσης Κοινού την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (17:00-20:45). Η προβολή θα γίνει μέσα από την ιστοσελίδα www.worldkidneyday.gr και θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Ακόμη μια δράση που θα πραγματοποιηθεί από την Ε.Ν.Ε είναι η φωταγώγηση του Φάρου της Αλεξανδρούπολης στα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο τέλος της Διαδικτυακής Ημερίδας που προαναφέρθηκε.

Τέλος, πρόκειται να προβληθεί σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter…), βίντεο με κοινωνικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση του Κοινού για την Υγεία των Νεφρών.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Επιπλέον με την υποστήριξη της Astellas, υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών αναφορικά με τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους καθώς και για την αναιμία στη ΧΝΝ.

Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «η Σιωπή των Νεφρών», αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Οι δράσεις ξεκινάνε με installation στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο θα υπάρχει ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού.

Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας αποτελεί ένα τηλεοπτικό και ρ/φ σποτ, τα οποία θα προβληθούν/μεταδοθούν ως κοινωνικό μήνυμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας μέσω του site www.silentkidney.gr, (το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Απρίλιου 2022) οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Φωτογραφία: Sutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νόσος V.H.L.: Βελτίωση των συνθηκών αντιμετώπισής τους ζητούν οι ασθενείς

Κορονοϊός: Κίνδυνος για νεφρική νόσο τελικού σταδίου ακόμη και μετά από ήπια νόσο

gazzetta
gazzetta reader insider insider