Ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης φαρμάκων: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης φαρμάκων: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Σε περίπτωση που κάποιος από τους υπόχρεους φορείς αρνηθεί να υποβάλει ή υποβάλει ψευδή στοιχεία στο σύστημα, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.

Στενό… μαρκάρισμα σε όλους τους «κρίκους» της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.).

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του Η.Σ.Πα.Δι.Φ., στο οποίο στρέφονται οι προσδοκίες για τον περιορισμό των ελλείψεων, είναι η συλλογή πληροφοριών για την διακίνηση των φαρμάκων σε κάθε σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, όσον αφορά στα αποθέματα για κάθε κωδικό σκευάσματος στην εγχώρια αγορά.

Όπως ορίζει η σχετική απόφαση, την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η διαδικασία αφορά σε φάρμακα τα οποία, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, χορηγούνται με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Υπόχρεοι για την υποβολή στοιχείων είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων (φαρμακαποθήκες, φαρμακαποθήκες των προμηθευτικών συνεταιρισμών φαρμακοποιών, συνεταιρισμοί φαρμακοποιών), τα φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων, τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Μάλιστα, το σχετικό ΦΕΚ, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου, προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σε περίπτωση που κάποιος από τους υπόχρεους φορείς αρνηθεί να υποβάλει ή υποβάλει ψευδή στοιχεία στο σύστημα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.

Τα δεδομένα που θα υποβάλλονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Δεδομένα διακίνησης φαρμάκων από Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ)/ Φαρμακευτικές προς κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων καθώς και κάθε άλλο φορέα (ιδιωτικά φαρμακεία, δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.), όπως αυτά δηλώνονται στον Ε.Ο.Φ
• Δεδομένα εξαγωγών (προς το εξωτερικό) φαρμάκων από Κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων ή άλλους φορείς
• Δεδομένα καταστροφών φαρμάκων
• Δεδομένα κατανάλωσης φαρμάκων κ.ά.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται στο Η.Σ.Πα.Δι.Φ. από τα αντίστοιχα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. (απευθείας πωλήσεις των ΚΑΚ προς αυτά) και των πληροφορικών συστημάτων των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, ενώ τα στοιχεία για τις καταναλώσεις θα δηλώνονται από την Η.ΔΙ.Κ.Α..

Ακριβής καταγραφή και app για τους πολίτες

Σκοπός της σύστασης και λειτουργίας του Η.Σ.Πα.Δι.Φ. από το Υπουργείο Υγείας, είναι η παρακολούθηση -σε σχεδόν πραγματικό χρόνο- της διακίνησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης στην εγχώρια αγορά, με σκοπό την ακριβή καταγραφή της διακίνησης και κατανάλωσης φαρμάκων εντός της Ελληνικής Επικράτειας, προκειμένου να διευκολύνεται:

• Η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στον τομέα του φαρμάκου
• Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση πολιτικών δημόσιας υγείας
• Η διασφάλιση διαφάνειας και έγκαιρης πρόβλεψης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης φαρμάκων
• Η άμεση πληροφόρηση των πολιτών

Ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, στη διάθεσή τους θα τεθεί ψηφιακή εφαρμογή (app) για έξυπνα κινητά, μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το αν το φάρμακό τους είναι διαθέσιμο ή σε έλλειψη και, εάν είναι σε έλλειψη, με ποιο γενόσημο μπορούν να το αντικαταστήσουν. Τα δεδομένα αυτά θα αντλούνται από το Η.Σ.Πα.Δι.Φ..

Όπως έχει γίνει γνωστό, η σήμανση για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου θα προσομοιάζει με αυτήν της πλατφόρμας για τα ραντεβού του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 (π.χ. πράσινο = μεγάλη διαθεσιμότητα, πορτοκαλί = μικρή διαθεσιμότητα, κόκκινο = έλλειψη), ένα εύχρηστο μοντέλο, που φαίνεται ότι διευκόλυνε αρκετά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Η πιλοτική λειτουργία του Η.Σ.Πα.Δι.Φ. ξεκινά από την Κρήτη, με ημερομηνία έναρξης την 01/12/2023. Στη πιλοτική λειτουργία θα συμμετέχουν οι Ε.Ο.Φ., Η.ΔΙ.Κ.Α., ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία), Φαρμακείο ΓΝ Χανίων, κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων περιφέρειας Κρήτης. Η διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας προσδιορίζεται έως την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, η οποία ορίζεται στις 15/12/2023. Στη παραγωγική λειτουργία θα συμμετέχουν όλοι οι υπόχρεοι, οι οποίοι από την ημερομηνία έναρξης θα τροφοδοτούν το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIV/AIDS: Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (PrEP)

Φαρμακοποιοί για ελλείψεις: Εμφανή θετικά αποτελέσματα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών

ΠΑΚΟΕ: Βλαβερές για την υγεία οι χρωστικές στα τρόφιμα - Με ποιες παθήσεις σχετίζονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider