Κυτισινικλίνη: Νέο φάρμακο για τη διακοπή καπνίσματος από τα τέλη Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυτισινικλίνη: Νέο φάρμακο για τη διακοπή καπνίσματος από τα τέλη Ιουνίου
Η μοναδική φαρμακευτική επιλογή για τη διακοπή του καπνίσματος.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται στη χώρα μας η κυκλοφορία της κυτισινικλίνης, που θα αποτελέσει τη μοναδική φαρμακευτική επιλογή για τη διακοπή του καπνίσματος. Το πλάνο της απεξάρτησης διαρκεί μόλις 25 ημέρες, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και τη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

Η αναμενόμενη κυκλοφορία της κυτισινικλίνης και στην Ελλάδα και τα θετικά της αποτελέσματα, αναφέρθηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου: «Εξάρτηση από τη νικοτίνη - Πρόληψη & Απεξάρτηση», που οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας «Διακοπή Καπνίσματος, Προαγωγή Υγείας & Κλιματικής Αλλαγής», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Το σεμινάριο που διεξάχθηκε το διήμερο 29 - 30 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας ώστε να προσεγγίζουν και να βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, μέσω της συμπεριφορικής ή/και της φαρμακευτικής απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη επισημαίνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP) ως μια χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η νικοτίνη μαζί με την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα καταγράφονται στις πιο επιβλαβείς ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, ενώ μαζί με την κοκαΐνη και τα οπιοειδή (ηρωίνη) συγκαταλέγεται στις 3 πιο εθιστικές ουσίες.

Ο βαθμός του εθισμού αντανακλάται από το γεγονός ότι μόλις το 3-5% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς ιατρική βοήθεια κατορθώνει να το διακόψει. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έντονα στερητικά συμπτώματα που βιώνουν οι καπνιστές χωρίς φαρμακευτική αγωγή στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

«Όπλο» στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Η βοήθεια με τη μορφή της φαρμακοθεραπείας και της συμβουλευτικής υποστήριξης παρέχεται στη χώρα μας από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, στο ερώτημα «Ποια θεραπεία ταιριάζει σε ποιόν καπνιστή» απάντησαν η κα Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και η κα Ιωάννα Μητρούσκα, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης και Υπεύθυνη για το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και τη Μονάδα Πνευμονικής Υπέρτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.

Η κα Παρασκευή Κατσαούνου επεσήμανε ότι «αναμένουμε την προσθήκη της κυτισινικλίνης στη φαρμακευτική φαρέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για εξαιρετικά ασφαλή θεραπευτική επιλογή που καταπραΰνει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο που βιώνουν οι καπνιστές κατά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Η κυτισινικλίνη χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία στις ανατολικές χώρες και έρχεται σύντομα στη χώρα μας να καλύψει το κενό της έλλειψης των δύο άλλων φαρμακευτικών επιλογών για τη διακοπή του καπνίσματος (βαρενικλίνη και βουπροπιόνη)».

Τόνισε επίσης ότι «σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία για την ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη από έμπειρους ιατρούς στη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να κάνει τους καπνιστές να βελτιοδοξούν».

Η κα Ιωάννα Μητρούσκα αναφέρθηκε στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα των μελετών σε διεθνές επίπεδο που υποστηρίζουν τη θεραπευτική επιλογή της κυτισινικλίνης για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ενθαρρυντικά. Η κυτισινικλίνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που μιμείται και ανταγωνίζεται τον τρόπο δράσης της νικοτίνης καθώς ο μηχανισμός δράσης της ουσίας αφορά στην εκλεκτική δέσμευση στους a4β2 υποδοχείς όπου δεσμεύεται 7 φορές πιο ισχυρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιο κοντά στην έγκριση του FDA το φάρμακο της Eli Lilly για το Αλτσχάιμερ

Έσπασαν το «φράγμα» του 1 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές 

Γρίπη των πτηνών: Πρόσβαση σε 665.000 δόσεις εμβολίων για πρόληψη εξασφάλισε η Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider