Στην «κλίνη του Προκρούστη» τα αντίμετρα για σωθούν οι συντάξεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην «κλίνη του Προκρούστη» τα αντίμετρα για σωθούν οι συντάξεις
Οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν πως η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2019.

Μαχαίρι ενδεχομένως να μπει στις ελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το 2019 από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν πως η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2019.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις, η εφαρμογή επεκτατικού πακέτου 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και ζητούν διορθωτικές κινήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο των προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2019, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, περιλαμβάνει μείωση ΕΝΦΙΑ (263 εκατ. ευρώ), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών (177 εκατ. ευρώ), επιδότηση εισφορών νέων εργαζομένων (103 εκατ. ευρώ) και επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ).

Έτσι, έρχεται πιο κοντά το σενάριο το πακέτο των αντιμέτρων και των παροχών της ΔΕΘ ύψους 765 εκατ. ευρώ να συρρικνωθεί δραστικά. Το σενάριο αυτό κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση φέρεται να προτιμά να θυσιάσει τα αντίμετρα αν και συνεχίζει να προσδοκά ότι έως την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου θα έχει καταφέρει να πείσει πως το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι μεγαλύτερος από ότι πιστεύουν οι δανειστές μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider