Ο χρυσός λάμπει περισσότερο λόγω Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρυσός λάμπει περισσότερο λόγω Brexit

Υπάρχει ένα asset το οποίο «υποστηρίζει» τόσο σθεναρά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο σχεδόν κανένας άλλος.

Ο λόγος για τον χρυσό, που αν δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός να τον ωθήσει στα ύψη, τότε ανοίγει ο δρόμος για υποχώρηση της τιμής των συμβολαίων του πολύτιμου μετάλλου σε επίπεδα κάτω των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά, από τα 1.250 δολάρια στα οποία διαπραγματεύεται στην τρέχουσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του KC Chang, στρατηγικού αναλυτή της IHS, ένα είναι το μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός που «καραδοκεί» στον ορίζοντα και το οποίο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της τιμής του χρυσού. Αυτό δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί και η παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τον ίδιο, η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου μπορεί να είναι εκείνη που θα ωθήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου πάνω από τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά.

Όπως εξηγεί, ενδεχόμενο Brexit θα αναγκάσει τους παράγοντες της αγοράς στην επανεκτίμηση και τον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων. Αυτόματα, οι επενδυτές μπορεί να… αποσύρουν άρον άρον τα κεφάλαιά τους από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναζητώντας αλλού ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της IHS, η πιθανότητα ανόδου της τιμής του χρυσού, σε περίπτωση Brexit, κυμαίνεται μεταξύ 35% και 40%. Κατά τον Chang, η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, είναι αρκετή για να διατηρήσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, όσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες «αποτυχίας» του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενισχύοντας την προοπτική παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εκείνο που ώθησε ανοδικά τα συμβόλαια του χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν περισσότερο το οικονομικό κλίμα, παρά οι οικονομικοί δείκτες αυτοί καθαυτοί», σημειώνει ο αναλυτής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2016, το πολύτιμο μέταλλο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 13 μηνών, καταγράφοντας την καλύτερη – σε τριμηνιαία βάση – επίδοση σε διάστημα 30 ετών!

Πριν την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Chang επισημαίνει πως η τιμή των συμβολαίων του χρυσού αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των 1.100 και 1.2000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider