Ξέφρενο «πάρτι» στο Χρηματιστήριο – Κέρδη πάνω από 40% το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξέφρενο «πάρτι» στο Χρηματιστήριο – Κέρδη πάνω από 40% το 2019
Ακάθεκτος συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης το ανοδικό σερί καταρρίπτοντας το υψηλό 16 μηνών. Στην κορυφή της ανόδου οι τραπεζικοί τίτλοι με κέρδη πάνω από 80% το 2019.

Μια ανάσα από τις 870 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που μας πέρασε, καταρρίπτοντας το υψηλό της εβδομάδας και τερματίζοντας με κέρδη για έκτο συνεχή μήνα.

Από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αναδειχθεί «πρωταθλητής Ευρώπης» καταγράφοντας κέρδη 41,61% με «καύσιμο» τις επερχόμενες εκλογές και την προσδοκία αλλαγής της κυβέρνησης.

«Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας: η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του κυβερνόντος κόμματος στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα κόμματα», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της αγοράς είναι η σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών στα επίπεδα των 83 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο -γεγονός που σηματοδοτεί την ομαλοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τους τζίρους των 20 εκατ. ευρώ που είδαμε να γίνονται «συνήθεια» στο τέλος του 2018.

Υψηλές προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο

Σε λίγες ημέρες ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι προσδοκίες είναι πολλές εκ μέρους της επενδυτικής κοινότητας -με σημείο αφετηρίας, βέβαια, την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, «οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο».

Στην κορυφή της ανόδου οι τράπεζες

«Καβάλα» στο κύμα της ανόδου είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει άλμα 83,40% από την αρχή του έτους. Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτριος Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι εξελίξεις σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο –ιδίως η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων– «ευεργετούν πολλαπλά τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα και μπορούν να εκδώσουν τα δικά τους με στόχο να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, διαδικασία αναγκαία για να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό τους, στο βαθμό που το άθροισμα «εξασφαλίσεις και προβλέψεις» είναι ανεπαρκές.

«Ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών των ομολόγων και των ακινήτων βελτιώνει τη χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών και ανοίγει την προοπτική για την έναρξη της περιόδου που θα εγκρίνονται περισσότερα νέα δάνεια, επιχειρηματικά και ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά), εξέλιξη που θα διαμορφώσει και την προοπτική εισόδου σε βελτιωμένη κερδοφορία λόγω ενισχυμένων αποτελεσμάτων από καθαρούς τόκους», τονίζει ο κ. Τζάνας. Εκτιμά, μάλιστα, ότι « στο χρηματιστήριο επανέρχεται η διάθεση για τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους σε συνέχεια της καταγραφής μέρους των υψηλών κερδών που έχουν αποτυπωθεί στα χαρτοφυλάκια των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider