Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.430 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.430 μονάδες
Νέα ισχυρή αντίδραση των τραπεζών με τη Eurobank σε θέση οδηγού. Κοιτάει τις 1.450 μονάδες ο ΓΔ, μέσω της δύναμης των τραπεζών.

Παρά τον χαμηλό τζίρο λόγω της απουσίας ξένων επενδυτών και κυρίως των Αμερικανών, το ΧΑ κατάφερε μέσω της έντονης κινητικότητας των εγχώριων χαρτοφυλακίων να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα.

Οι τράπεζες μετά από μια σύντομη διορθωτική κίνηση, επανήλθαν σε θέση οδηγού, με τη Eurobank να ηγείται της σημερινής ανόδου και την Εθνική να ακολουθεί. Η αγορά φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις τη διάσπαση των 1.450 μονάδων και κυρίως των 1.472 μονάδων.

Αξίζε να σημειωθεί πως παράθυρο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's άνοιξε ο Colin Ellis. Χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις και αποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε μη επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Εξάλλου προάγγελος θετικών εξελίξεων αποτελούν οι αναβαθμίσεις της Eurobank και της Alpha Bank, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως και κάποιος άλλος εκ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης πιθανότατα θα κινηθεί θετικά προς τις τράπεζες λίαν συντόμως και ίσως και αυτό να προεξοφλεί το ταμπλό.

Οι τράπεζες και κυρίως οι Alpha Bank και Πειραιώς αρχίζουν να αποκτούν ρεύμα και να βγάζουν εκ νέου μια δύναμη, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ανάλυση του insider.gr. Ακολουθούν, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ.

Παράλληλα, η αγορά δείχνει έστω και διστακτικά να ξεμπλοκάρει παρότι δεν έχει πείσει αρκετούς να τοποθετηθούν (χαμηλός τζίρος) μέχρι στιμής. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και σήμερα σε υψηλό ημέρας με άνοδο 0,86% στις 1.435,81 μονάδες, με τζίρο κοντά στα 66,4 εκατ. ευρώ (περί τα 25 εκατ. έκαναν οι τράπεζες). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,97% και ο τραπεζικός κατέγραψε ράλι 1,97% στις 1.267,40 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 3,07% ενισχύθηκε η Eurobank φτάνοντας στα 2,118 ευρώ και στοχεύοντας στην ύπερβαση των 2,13 ευρώ. Κέρδη 2,16% για την ΕΤΕ στα 7,948 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,56% και τα 3,648 ευρώ. Ηπιότερη άνοδο 0,87% για την Alpha Bank στα 1,624 ευρώ.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Aegean στο 3,3% και τα 11,90 ευρώ, με τη Lamda στο 2,75% και τα 7,09 ευρώ με καλό τζίρο. Κέρδη 2,36% για Ελλάκτωρ, 2,02% για Viohalco και 1,6% για την ΕΛΧΑ.

Σε θετικό βηματισμό οι μετοχές των Metlen (0,82%) και ΔΕΗ (0,71%), όπως και για τον ΟΠΑΠ με κέρδη 1,01% στα 14,95 ευρώ. Κέρδη 1,74% για την ΟΤΟΕΛ στα 11,68 ευρώ.

Ηπιότερες θετικές κινήσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΕΕ.

Παρά την αποκοπή μερίσματος η μετοχή του ΟΤΕ μάζεψε τις απώλειες κλείνοντας στο -2,32% και τα 13,48 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, στέλνοντας στο «ταμείο» όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές. Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της ελληνικής αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του «όχι ακριβού», σε discount συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης του ελληνικού ΧΑ.

Ζητούμενα παραμένουν η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθμούς της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιμης αυξημένης εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων στη φετινή χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή μακροοικονομική αστοχία ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών outlook, θα σημάνει συναγερμό για τους μετόχους, θεσμικούς, insiders και «μικρούς».

Σα να μην έφταναν τα εγχώρια ζητήματα, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον - έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε - χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ», ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή. Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, οι επενδυτές θα… «μιλήσουν» με τις μετεκλογικές τους αγοραπωλησίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα, τις «ρηχές» Αγορές και τους «αδύναμους κρίκους».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ «πανηγυρίζουν» τα χθεσινά ιστορικά υψηλά σε S&P-500 και Nasdaq, παρά την όποια… αμηχανία θα έπρεπε ίσως να προκαλεί στη Wall Street το προεδρικό εκλογικό «ντούο» του Νοεμβρίου. Η Αγορά αμερικάνικων κρατικών ομολόγων, με την εδώ και καιρό αντεστραμμένη χρονική καμπύλη αποδόσεων, «μιλάει» εύγλωττα περί επικείμενης ύφεσης αλλά μάλλον κανείς δε θέλει να την ακούσει...».

«Κλείνοντας με το «δικό μας» Χ.Α., δεδομένων και των τελευταίων συνεδριάσεων που «τέσταραν» για τα καλά το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, διαγραμματικές στηρίξεις μπορούν να εντοπιστούν στις 1.407 και 1.395 μονάδες, προτού αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε προς την διαγραμματικώς σπουδαία περιοχή των 1.350, ενώ πιθανές αντιστάσεις πριν το ορόσημο των 1.500 υπάρχουν στις 1.450 και 1.472 μονάδες του Γενικού Δείκτη» καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με καλύτερες αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές – Διασφαλίζουν συνέχεια της υψηλής κερδοφορίας

Τεράστιο το potential της ελληνικής οικονομίας - «Παράθυρο» αναβάθμισης από Moody’s

gazzetta
gazzetta reader insider insider