Χρηματιστήριο: «Άλμα» άνω του 2% με τις τράπεζες στο +8%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Άλμα» άνω του 2% με τις τράπεζες στο +8%
Με τις τράπεζες να καταγράφουν «ράλι» ο Γενικός Δείκτης «έπιασε» την Παρασκευή τις 680 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,04%.

«Άλμα» 2,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, με «καύσιμο» το ισχυρό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε καταγράφοντας κέρδη 2,04% στις 683,46 μονάδες και άνοδο 4,73% σε εβδομαδιαία βάση. Ο τζίρος ανήλθε στα 90,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 91,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,8 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,52%, στις 1.651,89 μονάδες, ενώ με θετικό πρόσημο 1,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 911,38 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «ράλι» 8,07% στις 330,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο σε ποσοστό 15,82%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 56,71%.

Στις τράπεζες, τα ηνία κράτησε η μετοχή της Eurobank στο 9,74%%, με την μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο 8,94% της Εθνικής Τράπεζας στο 6,73% και της Τράπεζας Πειραιώς στο 4,97%.

Eurobank

Παράλληλα η Eurobank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των συναλλαγών «Europe» και «Cairo» με τη doValue, διευκρινίζοντας πως έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η πώληση: (α) του 80% της θυγατρικής της FPS (έργο Europe) και (β) ενός μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους 7,5 δισ. ευρώ (έργο Cairo).

Η επίπτωση στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε περίπου -340 μονάδες βάσης (-390 μονάδες βάσης, λόγω του έργου Cairo, +75 μονάδες βάσης λόγω του έργου Europe, -25 μονάδες βάσης λόγω εξόδων συναλλαγής και φόρων). Τα δάνεια της τιτλοποίησης του έργου Cairo θα επαναταξινομηθούν ως Διακρατούμενα προς Πώληση και ο δείκτης NPE θα μειωθεί αναλόγως, το 2ο τρίμηνο του 2020. Η ζημία από την πώληση/διανομή των ομολογιών του έργου Cairo και το κέρδος από την πώληση του 80% της FPS, θα λογιστικοποιηθεί επίσης στο 2ο τρίμηνο του 2020.

Εθνική Τράπεζα

Την υπογραφή σύμβασης πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου (0,6 δισ. ευρώ διασφαλιστικής αξίας ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (“Bain Capital”) ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Bain Capital πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Για το Project Icon και εκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Συνεργάτες και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συγκεκριμένες αναβλητικές αιρέσεις καθώς και στη συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider