Η Βενεζουέλα αγοράζει πετρέλαιο από... τις ΗΠΑ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βενεζουέλα αγοράζει πετρέλαιο από... τις ΗΠΑ

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Βενεζουέλα είναι μια από τις χώρες που έσπευσαν να προμηθευτούν αμερικανικό αργό –απευθείας και πλαγίως– όταν η κυβέρνηση Obama απελευθέρωσε τις εξαγωγές μετά από 40 χρόνια αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε «αμόκ εξαγωγών» από τις αμερικανικές πετρελαϊκές, με τις εξαγωγές του αργού να επταπλασιάζονται μετά την άρση της απαγόρευσης στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, η εξαγωγή 75.000 βαρελιών ημερησίως στο Κουρακάο, το μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής που βρίσκεται βόρεια της Βενεζουέλας. Η αντίστοιχη ζήτηση τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 17.000 βαρέλια/ημέρα. Όπως σχολιάζει στο CNN Money ο Anthony Starkey από την Platts Analytics, η ζήτηση προέρχεται πιθανότατα από τη Βενεζουέλα, καθώς το «βαρύ» αργό που παράγεται εκεί πρέπει να αναμειχθεί με ελαφρύτερο προκειμένου να είναι εμπορεύσιμο.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η Βενεζουέλα εισάγει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο, το Καράκας εισήγαγε απευθείας μισό εκατομμύριο βαρέλια. Όπως εξηγεί ο Starkey, τώρα που οι ΗΠΑ εξάγουν το αργό τους, είναι ευκαιρία για τη Βενεζουέλα να καλύψει τις ανάγκες της από πιο κοντινούς προμηθευτές ώστε να μειώσει το κόστος μεταφοράς.

Το 1975, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στις πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν το πετρέλαιο που παράγουν, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο εμπάργκο που επέβαλαν τα κράτη του OPEC που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη αργού στην αμερικανική αγορά και την εκτίναξη των τιμών στα ύψη.

Μετά από 40 χρόνια απαγόρευσης, η κυβέρνηση Obama έδωσε ξανά το «πράσινο φως», αφού πλέον υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή παγκοσμίως και οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν να «ξεμείνουν» από πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 17,7 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων μόνο τα 7,7 εκατ. απορροφήθηκαν από τον Καναδά. Τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν στην Ιαπωνία και την Ιταλία.

Οι αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν όσο θα μπορούσαν μετά την απελευθέρωση της αγοράς και αυτό δικαιολογείται αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την κρίση που περνά ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο λόγω της υπερπροσφοράς. Πριν από μερικούς μήνες, η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε κάτω από τα 20 δολάρια/βαρέλι –χαμηλά 13 ετών– προκαλώντας κλυδωνισμούς στην παγκόσμια αγορά. «Οι εξαγωγές θα αυξηθούν και άλλο. Ο λόγος που δεν το κάνουν προς το παρόν είναι ότι ήδη υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά του αργού», σχολιάζει ο Starkey.

«Είμαστε έτοιμοι. Μόλις ανέβουν οι τιμές, το αμερικανικό αργό θα κατακλύσει την αγορά», δηλώνει ο John LaRue, διευθύνων σύμβουλος της Port of Corpus Christi στο Τέξας. Μάλιστα, η Port of Corpus Christi έκανε «ποδαρικό» την Πρωτοχρονιά, εξάγοντας την πρώτη παρτίδα πετρελαίου εκτός ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην εταιρεία Vitol στην Ευρώπη.

Ο Starkey, πάντως, δεν βλέπει σύντομα εκτίναξη της εξαγωγικής δραστηριότητας –τουλάχιστον όχι πριν ανακάμψει η παραγωγή στα υψηλά του Απριλίου 2015. Ένα άλλο εμπόδιο για τις αμερικανικές πετρελαϊκές είναι ότι η εξαγωγή πετρελαίου συνεπάγεται αναγκαστικά θαλάσσια μεταφορά, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος για τις χώρες που το εισάγουν. «Δεν είναι τόσο συμφέρον να στέλνουν το πετρέλαιό τους στα πέρατα της γης», καταλήγει ο Starkey.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider