Χρηματιστήριο: «Πάτησε» στις 800 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Πάτησε» στις 800 μονάδες

Σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, λόγω της αναδιάρθωσης των δεικτών, και του triple witching το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να πιάσει τις 800 μονάδες.

Έτσι την Παρασκεή, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,17% στις 800,06 μονάδες, «βλέποντας» και τις 801 μονάδες. Ο τζίρος ενισχύθηκε σε σύγκριση με τις πρηγούμενες δύο συνεδρίασεις φτάνοντας στα 112,6 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,26% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 1.915,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 513,11 μονάδες.

Στις τράπεζες με κέρδη έκλεσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,82%, με τη Eurobank να ακολουθεί στο 0,51%, ενώ αμετάβλητη έμεινει η μετοχή της Alpha Bank και με ήπια πτώση έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 0,63%.

Παράλληλα ξεχώρισαν η μετοχή της ΔΕΗ στο 4,39%, της Jumbo στο 3,93%, και της Lamda Development στο 3,6%

Αξίζει να επισημάνουμε πως στον Mid Cap θα εισέλθουν οι μετοχές των Παπουτσάκης και BriQ καθώς αφαιρούνται αυτές των ΟΛΘ και ΙΑΣΩ, ενώ στο Γενικό Δείκτη εισέρχονται Entersoft και Centric και αφαιρούνται Μοτοδυναμική και Κλουκίνας-Λάππας

Η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει πως «το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegeanκαι Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021. Σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό,Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντάστηνέναρξη τουςπου θα αλλάξουν το τοπίοτων υποδομών και τηςκατασκευαστικής δραστηριότητας.

Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η αγορά να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

Οι 1.000 μονάδες πάντως δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία. Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική κοιτάζοντας και κοντά στα υψηλά του 2014 δηλαδή τις 1.380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής τηςπροοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον τραπεζικό κλάδο. Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφουςτων αρχών του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider