Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. ευρώ αντλεί το Δημόσιο με επιτόκιο 1,9%

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. ευρώ αντλεί το Δημόσιο με επιτόκιο 1,9%
Το αρχικό guidance για το επιτόκιο ξεκίνησε στις 160 μ.β πάνω από το mid swap (MS+160 μ.β), δηλαδή περίπου στο 2%, υποχωρώντας στις 150 ήτοι στο 1,90%, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. Σταϊκούρας: Έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού και εξαιρετική ποιότητα.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε και η δεύτερη κίνηση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου, από όπου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.

Tο αρχικό guidance για το επιτόκιο ξεκίνησε από τις 160 μ.β πάνω από το mid swap (MS+160 μ.β), δηλαδή περίπου στο 2%, υποχωρώντας λόγω της τεράστιας επενδυτικής ζήτησης στις 150 μ.β ήτοι στο 1,90%.

Την έκδοση «έτρεξε» ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούσαν ήδη από τις πρωινές ώρες στο insider.gr, πως το επιτόκιο θα μπορούσε να προσεγγίσει το εύρος του 1,80% - 1,85%, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η κίνηση για άνοιγμα του βιβλίου σε μία ημέρα, όπου η Fed θα λάβει αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική και το πλαίσιο των προγραμμάτων, δίνοντας κατεύθυνση στις αγορές.

Από την άλλη ηχηρό μήνυμα για τα ελληνικά ομόλογα και τα spreads είχε στείλει ο Νίκολα Μάι διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής πιστωτικής γραμμής της PIMCO. Μιλώντας στο insider.gr ο Μάι εκτίμησε πως θα υπάρξει σταθερότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, δεδομένης της στήριξης της ΕΚΤ, των πολύ υψηλών εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα μέσα του έτους και των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος δεν αναμένει πως μια αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, θα αποτελέσει σημαντική απειλή σε αυτό το σημείο για την εγχώρια αγορά ομολόγων.

Παράλληλα και ο επικεφαλής αναλυτής της Glen Point Capital Θέμος Φιωτάκης είχε επισημάνει στο insider.gr πως τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πολύ καλό trade σε σύγκριση με τους ιταλικούς τίτλους και αποτελούν ένα καλό value.

Σαφώς, βασικός «σύμμαχος» στην κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προβεί σε μια μακροπρόθεσμη έκδοση αποτέλεσε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορεςεί σε ένα βαθμό, ευκαιρία που ωστόσο χάθηκε τον Ιανουάριο, όταν θα μπορούσε να βγει στις αγορές με αντίστοιχη μακροπρόθεσμη έκδοση, «κλειδώνοντας» σε χαμηλότερες αποδόσεις.

Παράλληλα τον ίδιο μήνα το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε swap με την Εθνική Τράπεζα 30ετούς ομολόγου με λήξη το Μάρτιο του 2050 (αντικατάσταση τριών ομολόγων) στα 3,31 δισ. ευρώ και κουπόνι στο 3,25%.

Σταϊκούρας: Θετικό βήμα για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008. Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται, και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών.

Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη. Γι’ αυτό, τον συγχαίρω θερμά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, για όλους μας.

Όλοι μαζί όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, θα κρατήσουμε την οικονομία λειτουργική, την κοινωνία όρθια και την πατρίδα ισχυρή».

Διαβάστε επίσης:

Το «μήνυμα» από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου

Με «ορόσημο» την 11η Μαρτίου η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider