Χρηματιστήριο: «Κέρδισε» τη μάχη για τις 830 μονάδες - Συνεχίστηκε το sell off σε Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Κέρδισε» τη μάχη για τις 830 μονάδες - Συνεχίστηκε το sell off σε Πειραιώς
Βαριές απώλειες για Πειραιώς και Aegean. «Πατήματα» σε Motor Oil και Βιοχάλκο βρήκαν οι αγοραστές. Διαχώρισαν την πορεία τους από αυτή της Τρ. Πειραιώς, ETE-Alpha Bank-Eurobank.

Κερδήθηκε από τους αγοραστές η «μάχη» των 830 μονάδων, χάθηκε το πρόσημο, με τρεις συστημικές τράπεζες να διαχωρίζονται από την Τρ. Πειραιώς που συνέχισε και σήμερα τις βαριές απώλειες, ενώ Motor Oil και Βιοχάλκο έδωσαν τον τόνο. Αυτή ήταν η εικόνα που κυριάρχησε στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 832,06 μονάδες με τον τζίρο στα 72,97 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,10% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.002 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,59% στις 524,08 μονάδες.

Αξιοσημείωτο πως οι τρεις συστημικές τράπεζες αποκόπηκαν από την πτωτική τάση της Τρ. Πειραιώς που λόγω της ΑΜΚ και του reverse split που θα αποτελέσει πλήγμα για τους υφιστάμενους μετόχους, έχει καταγράψει απώλειες 42,55% σε εβδομαδιαία βάση και 20,06% σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς έφτασε τα 355 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες τρεις κατέγραψαν άνοδο, με την ΕΤΕ στο 2,17% τη Eurobank στο 0,09% και την Alpha Bank στο 2,58%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και η Aegean φτάνοντας στο -12,3% καθώς η Βρετανία φαίνεται να εξετάζει την μη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων που κυριαρχούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Motor Oil και Βιοχάλκο ηγήθηκαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4% και το 3% αντίστοιχα. Lamda και ΑΔΜΗΕ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1%

Παράλληλα, σε μια ευρύτερη ατζέντα γύρω από την ποιότητα των assets, τις τιτλοποιήσεις και τις προοπτικές για τις τάσεις των NPEs περιστράφηκαν οι συναντήσεις μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της Morgan Stanley στο πλαίσιο του 17th European Financial Conference.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» και είναι θετικές στην επέκτασή του με τον «Ηρακλή II».

Παράλληλα, την Παρασκευή η DBRS διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB (low) με σταθερό outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την θέση του, ότι η Ελλάδα εισήλθε σε αυτή την κρίση μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, η οποία μαζί με τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα παρέχουν στη χώρα τη δημοσιονομική ικανότητα να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η επιβεβαίωση του rating έρχεται ως απόρροια της συμμετοχής της χώρας στο ευρωσύστημα. Από τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή δέσμευση ως προς την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Λόγω των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα διατήρησε μια συνετή δημοσιονομική στάση, μέχρι την κρίση, με αποτέλεσμα να έχει σημειώσει επί πέντε χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, υπερβαίνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους της, και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider