Χρηματιστήριο: Πού χάθηκε η «μάχη» με τις 880 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πού χάθηκε η «μάχη» με τις 880 μονάδες
Ποιοι τίτλοι κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο παρά το σήμα των πωλητών. Τα βλέμματα στην ΑΜΚ της Πειραιώς.

Με το βλέμμα στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, το Χρηματιστήριο προσπάθησε να βρει εκ νέου ρυθμό και δυναμική, αποτυγχάνοντας ωστόσο καθώς πέρασαν οι πιέσεις των πωλητών σε ΕΤΕ και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,15% στις 875,44 μονάδες με τον τζίρο στα 108,69 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,23% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.120 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να υπεραποδώσει αφήνοντας για λίγο στην άκρη την Πειραιώς, καταγράφοντας άνοδο 0,23% στις 576,30 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η Eurobank σημείωσε άνοδο 0,57%, και η Alpha Bank στο 3,22%. Αντίθετη πορεία χάραξαν η ΕΤΕ με απώλειες 2,65% και έντονη μεταβλητότητα (πήραν το πάνω χέρι στο τέλος οι πωλητές) αλλά για την Τρ. Πειραιώς που σημείωσε βαριές απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αποφεύγοντας ωστόσο το limit down, κλείνοντας στο -23,7%.

Από τα βαριά χαρτιά, Βιοχάλκο (αλλά και cenergy, ElvalHalcor άνοδος 3,2% κεφ. 848 εκατ. ευρώ) Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος συνέχισαν ανοδικά, ενώ πιέσεις καταγράφηκαν σε Motor Oil μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το 2020 και τη μη διανομή μερίσματος, κλεινοντας στο -3,38%.

Ο Ελλάκτωρ παρά τη σύγκρουση εντός του ομίλου και την επικείμενη ΑΜΚ έκλεισε με άνοδο 2,05%.

Τα πακέτα έφτασαν τα 26,14 εκατ. ευρώ με πακέτο ύψους 24,70 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,64% να «αλλάζει χέρια» σε Τέρνα Ενεργειακή με premium στα 13 ευρώ τη μετοχή. Στα παράγωγα ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια σε Τέρνα Ενεργειακή (Ιουνίου, Σεπτεμβρίου) αλλά και το παράγωγο τη Βιοχάλκο στο +6,39%. Ανοδικές κινήσεις και στα συμβόλαια των Eurobank, Alpha.

Το καυτό θέμα της ημέρας φυσικά δεν είναι άλλο από την ΑΜΚ της Πειραιώς. Το «κουδούνι» για την έναρξη της ΑΜΚ της Τράπεζας η οποία αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα ανοίξει την πόρτα στο νέο κεφάλαιο για τις εγχώριες τράπεζες. Ένα κεφάλαιο που φέρει ως τίτλο «Πορεία για την ανάπτυξη» αντί για «Πάλη με την κρίση» και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική συμβολή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Για το λόγο αυτό, η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί τη σημαντικότερη τραπεζική εξέλιξη του 2021.

Η αύξηση κεφαλαίου (αναλυτικοί όροι στο ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε χθες και παρουσίασε το insider.gr) θα φτάσει σε ύψος μέχρι τα 1,38 δις. ευρώ, αφού το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα ανέβασε τον πήχη για τα αντληθέντα κεφάλαια άνω του 1 δις. ευρώ. Μάλιστα, το διογκούμενο ενδιαφέρον αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική υπερκάλυψη της ΑΜΚ, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου. Tότε θα ανακοινωθεί και η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, αφού η Πειραιώς Financial Holdings έχει ανακοινώσει ότι η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με την έκδοση και 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης που θα κυμανθεί μεταξύ 1 - 1,15 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider