Τα «χειρότερα» για το πετρέλαιο δεν έχουν έρθει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «χειρότερα» για το πετρέλαιο δεν έχουν έρθει

«Τα χειρότερα για την τιμή του μαύρου χρυσού δεν έχουν ακόμη έρθει», προειδοποιεί μεγάλη μερίδα αναλυτών, τις θέσεις της οποίας παρουσιάζει το πρακτορείο CNBC.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι επενδυτές – από όσους δραστηριοποιούνται στις αγορές εμπορευμάτων – τείνουν να συμφωνήσουν πως το πετρέλαιο τείνει προς εξισορρόπηση. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν εύκολα να στείλουν και πάλι… στα τάρταρα την τιμή του χρυσού.

Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι άλλοι από τον κίνδυνο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και την πορεία των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Εάν αυτοί οι παράγοντες προστεθούν στην αβεβαιότητα που γεννά το Brexit, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως τα χειρότερα για τον «μαύρο χρυσό» ίσως ακόμη να μην έχουν έρθει.

«Οι ενδείξεις εξισορρόπησης στην αγορά πετρελαίου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα ισορροπίας… πάνω σε ξύλινα πόδια. Οι μεγάλες φουρτούνες δεν έχουν ακόμη περάσει», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Για ορισμένους εξ αυτούς, το πετρέλαιο είναι πιο πιθανό να χάσει τα 40 δολάρια το βαρέλι, προτού φτάσει τα 55 δολάρια.

«Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης – και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ – αναμένεται να επιφέρει σημαντικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου», προειδοποιεί ο Fadel Gheit, στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer. «Πρέπει να παραδεχθούμε πως οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά περιμέναμε», προσθέτει.

«Η ζήτηση πάντα υποχωρεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», διαμηνύει, από την πλευρά του, ο John Kilduff, επικεφαλής του hedge fund Again Capital, που δραστηριοποιείται ευρέως στον κλάδο της ενέργειας.

«Τα οικονομικά μεγέθη στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας εμφανίζονται συνεχώς πιο αδύναμα. Αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε, αλλά ούτε και να το διαχωρίζουμε, ως γεγονός, από την πορεία της ζήτησης», σημειώνει ο ίδιος.

«Εάν η ζήτηση ανακάμψει, τότε η κατάσταση σαφώς θα βελτιωθεί. Αλλά για να το πιστέψω αυτό, θα πρέπει πρώτα να το δω…», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider