τελευταία ενημέρωση 21:10
Ισχυρή ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε στη διπλή επανέκδοση του 5ετούς τίτλου λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 (κουπόνι 0%) και του 30ετούς ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου του 2052 (κουπόνι 1,875%), μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο ενίσχυσε τη βάση ρευστότητας αλλά και περιόρισε τη σημαντική υπερκάλυψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής στην εγχώρια αγορά κρατικών τίτλων.
Συνολικά, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε τελικώς στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν αρχικώς ο στόχος, προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση (1,5 δισ. ευρώ για το 5ετές και 1 για το 30ετές), καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν συνολικά τα 18,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για τη μικρότερη έκδοση του 5ετούς διάρκειας τίτλου, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 9,3 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στις 38 μ.β + Mid Swap πέριξ του 0,02% από το αρχικό guidance που είχε οριστεί στις 43 μ.β + Mid Swap πέριξ του 0,1%. Παράλληλα, για τον 30ετές τίτλο οι προσφορές ξεπέρασαν τα 9,6 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στις 135 μ.β + Mid Swap ήτοι στο 1,675% από το 1,75% που είχε τεθεί αρχικώς. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το επιτόκιο του 30ετούς ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου (ελαφρώς πάνω από το 1,7%).
Τις δύο παράλληλες επανεκδόσεις ανέλαβε να «τρέξει» ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στην περιοχή του 0,172%, ενώ αντίστοιχα, μέσω της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου άντλησε τον Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ. Επιπλέον από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 21 δισ. ευρώ (+2,5 δισ. ευρώ από το άνοιγμα των δύο βιβλίων), με την ΕΚΤ να υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας, εισχωρώντας μέχρι και στα έντοκα γραμμάτια λόγω της έλλειψης διαθέσιμων τίτλων στην δευτερογενή αγορά.
Η χρονική επιλογή των δύο επανεκδόσεων από τη μεριά του ΟΔΔΗΧ κρίνεται ιδιαίτερα έξυπνη καθώς υλοποιείται πριν τα US payrolls, και καθώς ήδη από μέσα Αυγούστου η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων έχει μετατοπιστεί παράλληλα προς τα πάνω.
Κατανομή των δύο εκδόσεων
Ως προς το σκέλος της κατανομής για τον 5ετές τίτλο, το 48% κατευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 23% σε τράπεζες, το 19% σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 7% κατέληξε σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Επιπλέον το 82% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 12% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 48% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 15% με έδρα τη Γαλλία, με τη Σκανδιναβία μαζί με την Ισλανδία να ακολουθεί στο 12%, την Αυστρία και τη Γερμανία στο 4%, ενώ πέριξ μόλις του 2% είναι το ποσοστό των επενδυτών από ΗΠΑ και Ιταλία, με επενδυτές από άλλες χώρες να καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό.
Αντίστοιχα, για τον 30ετές τίτλο, το 44% κατευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 34% σε τράπεζες, το 12% σε hedge funds και το 7% κατέληξε σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Παράλληλα, το 85% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και το 15% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Αναλυτικότερα, το 29% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό υπήρξε και από επενδυτές με έδρα τη Γαλλία, στο 23%. Αυστρία και Γερμανία ακολούθησαν στο 10%, με το ποσοστό επενδυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφώνεται στο 6% όπως και αυτών με έδρα τις ΗΠΑ. Μικρότερο τμήμα της έκδοσης έλαβαν επενδυτές από την Ιβηρική Χερσόνησο, τη Σκανδιναβία και την Ιταλία.
Όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών, «η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».
Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε παράλληλα πως «η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα».
Η προοπτική της «γέφυρας»
Όπως έχει επισημάνει το insider.gr το Ελληνικό Δημόσιο έχει στραμμένο το βλέμμα του στις κινήσεις της ΕΚΤ γύρω από το βασικό πρόγραμμα του PEPP καθώς από τον Σεπτέμβριο, βλέποντας δυνητικά μέχρι και τον Δεκέμβριο, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης καλείται να αναδιαμορφώσει το βασικό πυλώνα αγοράς ομολόγων, καθοδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Στόχος φυσικά της ΕΚΤ, είναι να υπάρξει μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες αγορές του Νότου.
Έτσι, στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς ωστόσο να μπαίνει με σαφήνεια κάποιο χρονικό ορόσημο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο το πλέγμα των κινήσεων της ΕΚΤ γίνεται ελάχιστα πιο σύνθετο εάν και εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του PEPP (ευελιξία, ρυθμός αγορών, λήξη), καθώς θα οδηγηθεί σε αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος APP, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο οποίο η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται. Αναλυτές από ισχυρές ξένες τράπεζες επισήμαναν στο insider.gr πως η Ελλάδα θα βρίσκεται λογικά εντός της «γέφυρας» που θα «χτίσει» η ΕΚΤ και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας με τη λήξη του PEPP, με την τελευταία να διαμορφώσει νέες δικλείδες για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αυξήσει τα envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, θέτοντας και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα) και προσθέτοντας ένα ποσό αγορών της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη και τα ελληνικά ομόλογα.
Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα.