Αντίθετη πορεία φαίνεται να διέγραψαν τα ομόλογα από τις μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, από τη μία η άμεση όπως φαίνεται παρέμβαση της ΕΚΤ στα ευρωπαϊκά ομόλογα οδήγησε ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις, ενώ από την άλλη το Χρηματιστήριο δε φάνηκε να κινείται σε αντίστοιχους ρυθμούς χάνοντας εκ νέου τη στήριξη των 900 μονάδων.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,69% στις 899,22 μονάδες με την βραχυπρόθεσμη τάση να γυρνάει σε αρνητική με τον ΚΜΟ 30 και ΚΜΟ 50 στις 902 και 897 αντίστοιχα. Ο τζίρος κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, στα 79,77 εκατ. ευρώ εξαιτίας και των πακέτων που έφτασαν τα 22,28 εκατ. ευρώ, με τα 13,03 εκατ. ευρώ να «αλλάζουν χέρια» στη Eurobank. O FTSE 25 κατέγραψε πτώση 0,63% στα 2.162 μονάδες, με τον τραπεζικό να κλείνει με απώλειες 0,43% στις 554,84 μονάδες.
Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ συνέχισε σε ρυθμούς διόρθωσης υποχωρώντας κατά 1,7% στα 2,49 ευρώ, η Eurobank στο 1,12% και τα 0,829 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψε και η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,335 ευρώ, με την Alpha Bank ωστόσο να καταφέρνει να κλείσει σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,23% στα 1,155 ευρώ.
Από την άλλη, η Coca Cola επιβάρυνε ολόκληρη την εικόνα της εγχώριας αγοράς κλείνοντας με απώλειες 3% στα 29,77 ευρώ.
Πιέσεις καταγράφηκαν σε τίτλους όπως η Viohalco στο 1,6% σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,12% ΕΛΠΕ στο 1,01% και Motor Oil στο 0,83%. Αντιθέτως οι απώλειες μαζεύτηκαν από τη Μυτιληναίος, την Titan που έκλεισε σε θετικό έδαφος όπως και η Jumbo, και Aegean.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε θετικό έδαφος κινήθηκαν η Autohellas μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αλλά και η Quest. Αντίθετα πιέσεις και έντονη διόρθωση καταγράφηκε στα Πλαστικά Θράκης (-4,83%) παρά τα δυνατά αποτελέσματα για α΄εξάμηνο.
Τα Πλαστικά Θράκης συγκεκριμένα κατέγραψαν άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 50,8%, φτάνοντας στα 234,2 εκατ. ευρώ από 155,3 εκατ. το α' εξάμηνο του 2020. Την ίδια στιγμή η κερδοφορία σημείωσε άλμα 384% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 48,51 εκατ. ευρώ.
Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ «το έργο δεν έχει τελειώσει». «Είμαστε πολύ μακριά από το να δώσουμε τέλος στις αγορές ομολόγων - πρόσθεσε – αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε για να καθησυχάσει τις αγορές ότι «Δεν κάνουμε tapering, αλλά επαναρυθμίζουμε το PEPP, που σας θυμίζω, είναι ένα πρόγραμμα αγορών που συνδέεται με την πανδημία έκτακτης ανάγκης της πανδημίας». Και οι αγορές καθώς φαίνεται από τις αντιδράσεις τους προς το παρόν αποδέχθηκαν το μετριοπαθές tapering γυρίζοντας θετικά μετά το αρχικό ξάφνιασμα.
Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων τριμήνων – κίνηση που οι αγορές χαρακτηρίζουν χαμηλής έντασης tapering – επισφραγίζει τη στροφή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στην προ PEPP περίοδο της νομισματικής πολιτικής και η στροφή αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Παρ' όλα αυτά η «αλλαγή» αυτή θα παραμείνει προς το παρόν μόνο στο θέμα των αγορών του PEPP, ενώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα όλα τα άλλα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής όπως οι αγορές του APP (το κανονικό QE), τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών.