Άλμα 600 μονάδων για τον Dow Jones εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα 600 μονάδων για τον Dow Jones εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου
Το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να αψηφήσει τους φοβούς που γεννά η σύρραξη στην Ουκρανία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις Πάουελ πως η Fed δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Ισχυρό ράλι κατέγραψαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow να κάνει «άλμα» 600 μονάδων, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο ακολούθησε το θετικό κλίμα που επικράτησε διεθνώς, ενώ κατάφερε να αψηφήσει τους φοβούς που γεννά η σύρραξη στην Ουκρανία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις Πάουελ πως η Fed δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,79% ή 596 μονάδες στις 33.891 μονάδες.

Ο S&P 500 κέρδισε 1,83% ή 78 μονάδες στις 4.384 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,62% ή 219 μονάδες στις 13.752 μονάδες.

Επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δηλώνοντας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασής της στις 16 Μαρτίου, παρά τις αβεβαιότητες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος-στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα», είπε ο Πάουελ, σε δηλώσεις του που προετοιμάστηκαν για την χρηματοοικονομική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις παρατηρήσεις του, σύμφωνα με το Marketwatch, ο Πάουελ δεν σχολίασε το εύρος της προγραμματισμένης αύξησης των επιτοκίων.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι εικασίες για αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έχουν εξασθενίσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η προσοχή βρίσκεται και τα πολυετή υψηλά που καταγράφουν οι ενεργειακές τιμές, υπό τον φόβο για αξιοποίηση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο.

Μάκρο

Οι ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ προσέθεσαν τον Φεβρουάριο περισσότερες από 475.000 θέσεις εργασίας, την στιγμή που οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 400.000 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η ADP προχώρησε στην αναθεώρηση των αντίστοιχων δεδομένων του Ιανουαρίου, καθώς ανέφερε πως οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσαν 509.000 θέσεις εργασίας, την στιγμή που η αρχική έκθεση έκανε λόγο για μείωση των θέσεων εργασίας κατά 301.000.

Εμπορεύματα

Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έχοντας στο μεταξύ πιάσει υψηλά 13 μηνών, που το έφεραν μία ανάσα από τα 1.950 δολάρια/ουγγιά. Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Απριλίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.922,3 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,1% ή 21,5 δολαρίων/ουγγιά. Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι Μαΐου υποχώρησε κατά 1,4% στα 25,19 δολάρια/ουγγιά μετά το χθεσινό ράλι κατά 4,8%, ενώ ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου διαμορφώθηκε στα 4,66 δολάρια/λίβρα με κέρδη 1,5%. Παρόμοια εικόνα και για την πλατίνα Ιουνίου, η οποία έκλεισε στα 1.068 δολάρια/ουγγιά με άνοδο 1,5%, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2.664 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας νέο «άλμα» 5%.

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται για πιθανές διακοπές της προσφοράς από τον εντεινόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Απριλίου, κέρδισε 7,19 δολάρια ή σχεδόν 7%, στα 110,60 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 2011. Το Brent παράδοσης Μαΐου, εκτινάχθηκε 7,96 δολάρια ή 7,6%, στα 112,93 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσμο από τον Ιούνιο του 2014. Το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε 4,1% στα 4,762 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider