Wall Street: Ο πόλεμος «επισκιάζει» τα στοιχεία για την απασχόληση -Απώλειες άνω των 350 μονάδων για τον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ο πόλεμος «επισκιάζει» τα στοιχεία για την απασχόληση -Απώλειες άνω των 350 μονάδων για τον Dow
Με απώλειες άνω των 300 μονάδων, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones οδεύει προς την 4η διαδοχική εβδομάδα πτώσης, καθώς οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας επισκιάζουν τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Με απώλειες άνω των 350 μονάδων, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones οδεύει προς την 4η διαδοχική εβδομάδα πτώσης, καθώς οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας επισκιάζουν τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones χάνει 1,07% ή 360 μονάδες στις 33.433 μονάδες και καταγράφει απώλειες περίπου 0,9% για την εβδομάδα. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 44 μονάδες ή 1,03% στις 4.318 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στο -1% (-135 μονάδες) και τις 13.397 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης χάνει πάνω από 1% από την αρχή της εβδομάδας.

Σε μία επικίνδυνη τροπή των εχθροπραξιών, σήμερα φάνηκε καπνός από ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- μετά την επίθεση ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου, την ώρα που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν πως δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη συμφωνία με το Κίεβο για αποκλιμάκωση της κρίσης. Στο μεταξύ, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκόψει τη ρωσική οικονομία από μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η JPMorgan προέβλεψε σε note της ότι η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 35% σε ετήσια βάση στο β' τρίμηνο.

Οι απώλειες των δεικτών περιορίστηκαν προς στιγμήν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την απασχόληση Φεβρουαρίου. Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 678.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ήτοι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις 440.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%. Αυτά ήταν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, στην οποία η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει να ανεβάζει τα επιτόκια. O Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ είπε αυτή την εβδομάδα πως κλίνει προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Μία έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση ήταν η αύξηση των μισθών, οι οποίοι μεταβλήθηκαν ελάχιστα σε μηνιαία βάση. Η χαμηλότερη της αναμενόμενης αύξηση ενδέχεται να καταστήσει τις υψηλότερες τιμές πιο επίπονες για την καθημερινότητα των Αμερικανών, αλλά μπορεί επίσης να αβλύνει τις ανησυχίες πως ο πρόσφατος πληθωρισμός θα είναι επίμονος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider