Συνεδρίαση roller coaster στην Wall Street - Εξανεμίστηκαν τα κέρδη των δεικτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδρίαση roller coaster στην Wall Street - Εξανεμίστηκαν τα κέρδη των δεικτών
Η έντονη μεταβλητότητα συνεχίζει να αποτελεί τον «κανόνα» στην αμερικανική αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, σε μία ημέρα που σημαδεύτηκε από τις διαδοχικές αλλαγές προσήμων και την εξαΰλωση των κερδών που ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσαν ακόμα και το 1%.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones - ο οποίος είχε φτάσει να κερδίζει ως και 600 μονάδες, προσπαθώντας να αντιδράσει στην «βουτιά» της Δευτέρας- διαμορφώθηκε τελικά στις 32.632 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 184 μονάδων ή 0,56%.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχώρηση κατά 0,72% και έκλεισε στις 4.170 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 0,28% στις 12.795 μονάδες.

Μοναδική εξαίρεση για την αγορά, ο δείκτης Russell 2000 -των εισηγμένων χαμηλής κεφαλαιοποίησης- ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,6% στις 1.966 μονάδες.

Στο ταμπλό, «άλμα» 5% σημείωσε η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Chevron στον απόηχο της νέας αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ κέρδη 2,5% σημείωσε και ο τίτλος της Exxon Mobil.

Σημαντικά κέρδη και για τις εταιρείας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, με τις Enphase Energy και SunPower να ενισχύονται κατά 14% και 21% αντίστοιχα, ενώ ισχυρές ήταν και οι επιδόσεις των αεροπορικών εταιρειών καθώς η Delta Air Lines έκλεισε με κέρδη 6%, την στιγμή που American και United Airlines ενισχύονταν κατά 9% και 7% αντίστοιχα.

Με κέρδη 7% έκλεισε και η μετοχή της ταξιδιωτικής Norwegian Cruise Line, όπως και ο τίτλος της Southwest.

Εμπορεύματα

Σε νέα πολυετή υψηλά έκλεισε την Τρίτη το πετρέλαιο, στον απόηχο των ανακοινώσεων ΗΠΑ και Βρετανίας για την απαγόρευση εισαγωγών αργού από την Ρωσία. Το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 123,7 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 3,6% ή 4,3 δολαρίων/βαρέλι, γεγονός που συνιστά την καλύτερη επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου, το οποίο αν και σκαρφάλωσε προσωρινά ακόμα και πάνω από τα 130 δολάρια/βαρέλι, τελικά έκλεισε στα 127,9 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 3,8%.

Σημαντικά κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να «σκαρφαλώνει» πάνω από το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια Απριλίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 2,4% ή 47,4 δολαρίων/ουγγιά και έκλεισαν στα 2.043,3 δολάρια/ουγγιά, ενώ μέσα στην ημέρα είχαν αγγίξει ακόμα και τα επίπεδα των 2.080 δολαρίων.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, «άλμα» 4,6% σημείωσε το ασήμι παραδόσεως Μαΐου που έκλεισε στα 26,89 δολάρια/ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαΐου έχασε 0,4% και διαμορφώθηκε στα 4,71 δολάρια/λίβρα.

Ισχυρά κέρδη 3,3% και για την πλατίνα παραδόσεως Μαΐου που έκλεισε στα 1.153,2 δολάρια/ουγγιά, ενώ το παλλάδιο διαμορφώθηκε στα 2.968,5 δολάρια/ουγγιά, προσθέτοντας 2,3% ή 66,6 δολάρια/ουγγιά. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το παλλάδιο ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και το φράγμα των 3.000 δολαρίων, συνεχίζοντας ακάθεκτο την ανοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων.

Μάκρο

Κατά 9,4% διευρύνθηκε τον Ιανουάριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και έφτασε στα 89,7 δισ. δολάρια, καθώς οι ΗΠΑ αγόραζαν περισσότερο πετρέλαιο, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά από το εξωτερικό.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε από το αναθεωρημένο ποσό των 81,9 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο, που ήταν επίσης ιστορικό-υψηλό.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιανουάριο, στο υψηλό των 314,1 δισ. δολαρίων, έχοντας ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια για τρεις διαδοχικούς μήνες για πρώτη φορά. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% στα 224,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας το μικρότερο ποσό σε τέσσερις μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider