Χρηματιστήριο: Αποστάσεις με το βλέμμα στην απάντηση της ΕΕ στον ενεργειακό «τυφώνα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αποστάσεις με το βλέμμα στην απάντηση της ΕΕ στον ενεργειακό «τυφώνα»
Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν να ακροβατούν οι αγορές, εν μέσω της χαμηλής ορατότητας και της αβεβαιότητας που επικρατεί σε αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

Τελευταία ενημέρωση 12:50

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν να ακροβατούν οι αγορές, εν μέσω της χαμηλής ορατότητας και της αβεβαιότητας που επικρατεί σε αρκετά ανοιχτά μέτωπα που μπορούν ακόμη και μεμονωμένα να προκαλέσουν ισχυρούς τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Τα βλέμματα στρέφονται, προς ώρας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με μια ευρεία ημερήσια διάταξη, η οποία όμως θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πόλεμο στην Ουκρανία, την άμυνα, την ενέργεια και την οικονομία. Σε εσωτερικό του σημείωμα, ο Filippo Taddei, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη, αναμένει μία απάντηση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από τα ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και μία με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από την επιτάχυνση της διαφοροποίησης για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τη Ρωσία. Ο Taddei αναμένει επίσης ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη των επενδύσεων της ΕΕ σε ενεργειακές υποδομές προς το τέλος του 2022, χρηματοδοτούμενο από συμβατικά δανειακά μέσα και δάνεια μεγάλης διάρκειας (όπως το SURE) ή με χρήση του σκέλους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τη μεριά της η Sam Dart επικεφαλής ανάλυσης για το φυσικό αέριο στην Goldman Sachs, αναμένει και μια ανακοίνωση γύρω από την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των προμηθειών LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η ίδια ωστόσο εκτιμά πως αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των υψηλών τιμών (σε επίπεδα κατακερματισμού της ζήτησης) του φυσικού αερίου τόσο φέτος όσο και κατά το επόμενο έτος.

Από την άλλη, σε επίπεδο εγχώριας οικονομίας επιβλήθηκε από τη μεριά της κυβέρνησης έκτακτη επιβολή φόρου στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας που αγγίζει το 90% (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται κρίσιμες ενότητες (μονάδα και τομέα παραγωγής ή σε επίπεδο ομίλου). Ωστόσο σημειώνεται ότι οι ΑΠΕ βρίσκονται εκ των προτέρων εκτός του «κάδρου» για τον έλεγχο τυχόν υπερκερδών, καθώς επιστρέφουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) τα έσοδα από τη συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία ξεπερνούν τις εγγυημένες τιμές τους.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Mytlineos καταγράφει πτώση κατά 0,9% στα 14,11 ευρώ, της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,91% στα 7,20 ευρώ, των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1,12% στα 7,07 ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακής κατά 0,67% στα 14,92 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση και με φόντο την αυριανή αργία, καταγράφονται επιφυλακτικές κινήσεις και ήπιες εντολές. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,73% στις 848,60 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,71% στις 2.051,23 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,79% στις 607,80 μονάδες. Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 17,76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ωστόσο τα 4,36 εκατ. ευρώ αφορούν πακέτο στον ΟΤΕ.

Στις τράπεζες βγαίνει μια ήπια προσφορά, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,33% στα 1,068 ευρώ, την Εθνική κατά 0,23% στα 3,098 ευρώ, τη Eurobank κατά 1,38% στα όρια τους 1 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς που διολισθαίνει κατά 1,58% και τα 1,368 ευρώ.

Profit taking ακόμη και στον ΟΠΑΠ (-0,69%) - ενδεικτικό του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πολλών χαρτοφυλακίων - μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων και την υψηλή μερισματική πολιτική. Μετά την πρόσκαιρη άνοδο από το σημείο εισόδου που διαμορφώθηκε μετά το χθεσινό «κύμα» ρευστοποιήσεων η μετοχή της Coca Cola οπισθοχωρεί προς την πρώτη περιοχή στήριξης στα 19,40 ευρώ περίπου.

Ένα ήπιο bid βγαίνει σε Jumbo (0,51%), ΟΤΕ (0,37%) και Lamda (0,98%).

Συνολικά 25 μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο, 60 με αρνητικό και 78 παραμένουν αμετάβλητες, ενδεικτικό της αποστροφής των επενδυτών να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο.

Στα παράγωγα σημαντική διαφοροποίηση για το συμβόλαιο του ΟΤΕ λήξης Ιουνίου που υποχωρεί κατά 1,05% στα 16,08 ευρώ, αλλά και της Viohalco που με ισχνό όγκο υποχωρεί κατά 4,14% στα 4,17 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Τα σχέδια για το 2022 και οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη

Ισχυρό το α’ τρίμηνο του 2022 για τον Όμιλο Fourlis – Ο περιορισμένος αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα

Goldman Sachs: Έρχονται διαδοχικές «επιθετικές» αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider