Χρηματιστήριο: Συνέχεια στον ανοδικό βηματισμό με φόντο τις 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στον ανοδικό βηματισμό με φόντο τις 900 μονάδες
«Γκάζι» σε τράπεζες για το 6/6 ο ΟΤΕ.

Με τις τράπεζες να επανέρχονται σε θέση οδηγού οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο στοχεύουν στις 900 μονάδες, ενώ η έξοδος από την περιοχή των 885 - 908, θα δώσει κίνηση προς τις 932 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά όπως και οι ευρωπαϊκές ευρύτερα λαμβάνουν ώθηση και από το χθεσινό θετικό γύρισμα της Wall Street που τιμολόγησε και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα πρακτικά της Fed.

Συγκεκριμένα, η FOMC σημείωσε ότι ο ισολογισμός δύναται να υποχωρήσει με ρυθμό 60 δισ. δολαρίων κρατικών αμερικανικών ομολόγων και 35 δισ. δολαρίων MBS το μήνα έως το «QT» φτάσει σε μια τελική ταχύτητα, μέχρι τον Ιούλιο. Σαφώς και οι αγορές έχοντας λάβει ένα πρώτο μήνυμα από τις κατά καιρούς ομιλίες και τα σχόλια του Πάουελ, και μετά τα χθεσινά πρακτικά ενίσχυσαν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου, στο 85%.

Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένουν οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναλυτικότερα, επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από ρυθμό 4,8%, που προβλεπόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, αναλόγως της διάρκειας της διαταραχής στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση της ΤτΕ στην 89η (διαδικτυακή) γενική συνέλευση των μετόχων της, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα ανακόψει την ανάκαμψη και η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να μετασχηματισθεί, αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης κρίσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε ο διοικητής, αναγκαίο είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η κοινωνία να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις δομικές αλλαγές.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,6%, με την πρόβλεψη για το 2022 να είναι ενίσχυσή του στο 5,2% με το βασικό σενάριο και στο 7% με το δυσμενές. Αναμένεται αποκλιμάκωση το 2023 ανάλογα με την αποκατάσταση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές ενέργειας.

Ως προς τα εταιρικά αποτελέσματα, στα 110,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2021 τα EBITDA του ομίλου Intralot, σημειώνοντας αύξηση 66,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 20%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ. ευρώ κέρδη, σε σύγκριση με ζημίες 102,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επηρεασμένο από το one-off κέρδος της συναλλαγής αναδιάρθρωσης του ισολογισμού ύψους 88,5 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε εντός του Γ’ τριμήνου.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,07% στις 900,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο στις τράπεζες, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη πάνω από 3% στα 1,06 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 2,5% στα 3,53 ευρώ, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1,11 ευρώ και η Πειραιώς κατά 1,6% στα 1,39 ευρώ.

Μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης η Lamda σημειώνει άνοδο σχεδόν 2% στα 6,25 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ συνεχίζει το ράλι για το 6/6 πλέον ανοδικών συνεδριάσεων με κέρδη 1,2% στα 17,7 ευρώ.

Ανοδικά και η Titan, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και ΟΠΑΠ.

Ήπια διόρθωση για Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider