Οι πληθωριστικές πιέσεις «τρόμαξαν» τις ευρωαγορές - Αρνητική πρωταγωνίστρια η Siemens

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πληθωριστικές πιέσεις «τρόμαξαν» τις ευρωαγορές - Αρνητική πρωταγωνίστρια η Siemens
Πτώση κοντά και άνω του 1% για τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας. Στο επίκεντρο οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Απώλειες κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τις αγορές να «σβήνουν» τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και να παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τις ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Παράλληλα, η πορεία των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα συνεχίζει να δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες.

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και των άλλων ισχυρών κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και το πως αυτό θα γίνει με τρόπο που να επηρεάζει λιγότερο την παγκόσμια ανάπτυξη.

Προβληματισμό έρχονται να προσθέσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά από την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει επίσημο αίτημα για ένταξη της στο NATO την ερχόμενη εβδομάδα. Η κίνηση του Ελσίνκι προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση της Μόσχας, ενώ παραμένει ασαφές το πως θα εξελιχθούν οι ενεργειακές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,62% στις 424,93 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,01% στις 3.611 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 1,63% στις 7.227 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,69% στις 13.732 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,01% στις 6.206 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,60% στις 23.582 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,32% στις 8.202 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η μετοχή της Siemens υποχώρησε άνω του 2,5%, μετά από το αποτελέσματα α' τρίμηνου που ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία και το «πλήγμα» 600 εκατ. ευρώ που δέχτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάκρο

χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αναπτύχθηκε η οικονομία της Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο, ενώ εμφάνισε σημάδια μειωμένης δυναμικής τον Μάρτιο, καθώς η κρίση του κόστους ζωής επιβάρυνε την οικονομική δραστηριότητα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,8% από Ιανουάριο έως Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, υποχωρώντας από την αύξηση 1,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022

Fitch: Εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα διατηρήσει αυξημένες τις τιμές - Στο 1/3 των εξαγωγών της Μόσχας

Wall Street: Ξανά σε «ελεύθερη πτώση» στη «σκιά» του πληθωρισμού - Σε χαμηλό 2022 ο S&P

gazzetta
gazzetta reader insider insider