Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο ΧΑ - Πρόσκαιρη αντίδραση μετά την πτώση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο ΧΑ - Πρόσκαιρη αντίδραση μετά την πτώση
Από βαριές απώλειες στιγματίστηκαν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Τελευταία ενημέρωση 15:00

Πρόβλημα τεχνικής φύσεως έχει παρουσιαστεί από τις 14:25 στο Χρηματιστήριο, εμποδίζοντας την παροχή στοιχείων και την υποδοχή εντολών στους providers.

Ωστόσο να υπενθυμίσουμε πως από βαριές απώλειες στιγματίστηκαν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς ο Πούτιν και η Ρωσία επέλεξαν το δρόμο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στα ενεργειακά έναντι της Ευρώπης.

Με το οριστικό στοπ στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου η Κομισιόν αναζητεί λύσεις για να μην υπάρξει μια εκτεταμένη ευρωπαϊκή κρίση. Η θέση της Κομισιόν στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία, ωστόσο μένει ανοιχτό εάν αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση ή σε συνδυασμό και των δύο. Το ένα αφορά τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το δεύτερο, στην καθιέρωση ενός πλαφόν για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) που έχουν χαμηλότερο οριακό κόστος από τους σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο (όπως οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης και η πυρηνική ενέργεια) και το τρίτο εστιάζει σε παρεμβάσεις στις τιμές λιανικής (οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να επιστρέφουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και του ανώτατου ορίου προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τα έσοδα αυτά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη μείωση των λογαριασμών για «επιλεγμένους πελάτες», π.χ. κλάδος λιανεμπορίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Φυσικά οι τιμές συνεχίζουν να σταθεροποιούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα, επιδεινώνοντας τη θέση τόσο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όσο και των εισηγμένων βιομηχανικών εταιρειών. Ενδεικτικό είναι πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της Mytilineos έκλεισε με απώλειες 5,45%, της Titan κατά 3,74%, της Viohalco κατά 3,79%, ενώ εδώ και αρκετό διάστημα η ΔΕΗ είχε κατρακυλήσει σε επίπεδα πέριξ των 5,50 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα με απώλειες 1,83% στις 829,34 μονάδες, με τον τζίρο να ανεβαίνει στα 69 εκατ. ευρώ λόγω αρκετών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πακέτων (39,5 εκατ. ευρώ). Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 881 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 828 και τις 806 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 849 και τις 870 μονάδες πλέον.

Φυσικά, οι επενδυτές προχωρούν σήμερα σε μια ήπια τοποθέτηση κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης καθώς το sell off διαμόρφωσε ελκυστικά σημεία εισόδου αλλά αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί «σήμα» για επάνοδο των αγοραστών.

Μέχρι τις 14:25, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε άνοδο 0,94% στις 837,12 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 2.007,97 μονάδες και τον τραπεζικό στο -0,4% και στις 528 ,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,20% στα 0,8868 ευρώ, η Πειραιώς κατά 0,88% στα 1,027 ευρώ. Πτωτικά συνεχίζει η Eurobank με απώλειες 1,13% στα 0,876 ευρώ και η ΕΤΕ στο -0,66% και στα 3,03 ευρώ.

Μεγαλύτερης έντασης και δυναμικής τοποθετήσεις από τους επενδυτές σε ΟΤΕ (2,09%), Jumbo (2,18%), ΔΕΗ (1,29%) και Titan (2,29%) με αρκετά καλό όγκο.

Σημαντική άνοδος και για την Coca Cola που ενισχύεται κατά 2,24% στα 22,80 ευρώ, έχοντας δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα κατά τις τελευταίες συνεδρίασεις. Παράλληλα, σημαντικά κέρδη για τα ΕΛΠΕ στο 2,08% και για τη Viohalco (1,82%) και τον ΟΠΑΠ (0,92%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider